Burse - Fonduri mutuale

Scadere pe toata linia

31.05.2005, 19:17 11

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, a inregistrat o coborare de aproape 4,8%, in timp ce lichiditatea din piata s-a redus si ea simtitor, rulajul fiind de doar 120 mld. lei (3,3 milioane de euro).

Sedint de tranzactionare a fost marcata si de o intrerupere de 45 de minute din cauze tehnice, care i-a derutat si mai mult pe investitori. "m suspendat sedinta de tranzactionare timp de 45 de minute din cauza defectiunilor pe sistemele de telecomunicatii RDS, din cauza carora mai mult de jumatate din brokeri au fost deconectati de la sistemul de tranzactionare. La un moment dat din cei 180 de utilizatori ai sistemului de tranzactionare al Bursei doar 80 mai erau conectati", a explicat Stere Farmache, directorul general al BVB.

Aproape toti emitentii cu o lichiditate ridicata au inregistrat scaderi semnificative in cursul zilei de ieri. Unul dintre cei mai importanti perdanti a fost Banca Transilvania, care a coborat pana la nivelul de 6.700 lei/actiune, cu 5,6% sub cotatia de inchidere din sedinta de vineri. Rulajul din piata al titlurilor Bancii Transilvania s-a ridicat la 16,5 mld. lei (455.000 de euro), la care se adauga o tranzactie speciala in valoare de 3,4 mld. lei (95.000 de euro). Prin intermediul acestei operatiuni s-au transferat 0,5 milioane de actiuni, la pretul de 6.900 lei/actiune.

Deprecieri semnificative au inregistrat si actiunile companiei petroliere Petrom, care au coborat in partea a doua a sedintei pana la un minim de 3.320 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Titlurile Petrom au pierdut astfel 7,8% fata de sfarsitul sedintei anterioare. Ca si vineri, actiunile companiei au facut obiectul a doua tranzactii speciale, in valoare de 6,9 mld. lei (190.000 de euro). Cele doua operatiuni s-au realizat la pretul de 3.450 lei/actiune.

Titlurile companiei de dezvoltare imobiliara Impact au continuat la randul lor sa coboare, ajungand la 4.750 lei/actiune. Deprecierea inregistrata astfel de actiunile Impact a fost de 4%. Valoarea transferurilor derulate a depasit in acest caz 5 mld. lei (138.000 de euro).

O noua scadere si pentru titlurile societatii de intermediere SSIF Broker Cluj, care au atins un nou minim istoric, de 21.800 lei/actiune. SSIF Broker este singura societate de brokeraj cotata la Bursa, in urma unei oferte publice initiale derulate la inceputul acestui an.

Printre emitentii care au rezistat valului de scaderi se numara Azomures Targu-Mures, care a inregistrat ieri o crestere de 2%, inchizand la pretul de 2.550 lei/actiune. Lichiditatea acestor actiuni a fost insa destul de redusa, in conditiile unui rulaj de 0,3 mld. lei (9.000 de euro).

SIF-urile au continuat si ele sa scada, insa intr-un ritm mai scazut decat al pietei, indicele BET-FI pierzand ieri 2,9%. Cea mai tranzactionata a fost SIF Oltenia, cu un rulaj de 15 mld. lei (415.000 de euro).



Pita RASDAQ

Cel mai mare rulaj al sedintei RASDAQ de ieri a fost realizat de societatea Foraj Sonde Craiova, prin tranzactiile derulate cu titlurile companiei transferandu-se 21,2% din capitalul social.

Prin cele doua operatiuni au fost tranzactionate 4,18 milioane de titluri ale companiei craiovene, la un pret de 1.700 lei/actiune, fara modificari fata de sedinta precedenta.

Actiunile Socep au pierdut ieri 2,18%, in conditiile in care ultima tranzactie s-a derulat la minimul sedintei, de 2.690 de lei/actiune. Desi ieri au fost cele mai tranzactionate la prima categorie, titlurile operatorului portuar au inregistrat o scadere a lichiditatii incepand cu luna aprilie.

Titlurile Rompetrol (Vega) au revenit ieri la tranzactionare, inregistrand o scadere de 9% la sfarsitul zilei, in conditiile unui pret la inchidere de 601 lei/actiune apropiat de minimul sedintei. Lichiditatea a fost insa relativ mica, valoarea tranzactiilor fiind de doar 267 de milioane de lei (7.400 de euro).

Dupa scaderea de vineri, actiunile Biofarm au inregistrat la nivelul cursului mediu o usoara apreciere, de 0,33%. Ultima tranzactie s-a derulat insa la acelasi nivel ca in sedinta anterioara, la un pret de 4.000 lei/actiune, in conditiile in care producatorul de medicamente a inregistrat ieri un rulaj mult mai mic fata de ultima sedinta a saptamanii trecute.

Tranzactiile derulate cu actiunile hotelului Athenee Palace Hilton s-au ridicat ieri la 1,3 miliarde de lei (36.000 de euro). Cotatia a urcat ieri pana la maximul istoric de 30.500 lei/actiune, pentru a inchide dupa aceea la 30.000 de lei/actiune. La nivelul cursului mediu, actiunile Athenee Palace s-au apreciat ieri cu 11,5% fata de sedinta anterioara. Lichiditatea acestor titluri este insa una extrem de redusa.

In cadrul sedintei de ieri au fost raportate si tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare a societatii Sedcom Librarii Mures. Nicolae Musgociu, care detine in prezent 82,5% din actiunile companiei, intentioneaza sa achizitioneze si restul de 17,5% existent in piata. Cele doua tranzactii realizate cu titlurile Sedcom, in valoare de aproape 2 miliarde de lei (55.300 de euro), s-au efectuat la un pret de 9.000 lei/actiune, fiind transferata astfel o parte de 14,29% din capitalul social.

Cele mai tranzactionate de la a doua categorie, actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova, au inregistrat o scadere de 3,51%, in conditiile unui rulaj de doar 171,2 mil. lei (4.700 de euro). Ultima tranzactie s-a realizat la nivelul minim al sedintei, 550.000 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO