Burse - Fonduri mutuale

Şefii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, au primit bonusuri de 17 mil. euro în 2023 pentru vânzarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti

Şefii Franklin Templeton, care administrează Fondul...

Autor: Liviu Popescu

05.04.2024, 14:56 3656

Şefii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, au primit bonusuri de 17 mil. euro în 2023 pentru vânzarea deţinerii de 20% din Hidroelectrica pe Bursa de Valori, se arată în raportul de remunerare disponibil pe site-ul Fondului.

Nu se menţionează câţşi cine sunt beneficiarii acestor bonusuri ci doar conducerea superioară - decidenţii cheie“. ZF a întrebat Fondul pe 26 martie cine sunt cei din conducerea cheie însă nu a primit răspuns.

Din această sumă, remuneraţia fixă a fost de 133.800 de euro, cea variabilă în numerar de 6,7 mil. euro, iar alte forme, precum planuri de recompensare de tipul restricted stock units şi unităţi fond mutual, de aproape 10 mil. euro.

„Pentru evitarea oricărui dubiu, sumele (..) nu sunt plătite de către Fond şi nu au nici un impact asupra situaţiilor financiare ale Fondului Proprietatea. Fondul plăteşte un comision de administrare către Franklin Templeton, în anul 2023 acesta fiind de 237 mil. lei, dublu faţă de anul precedent.

În raportul de remunerare se mai arată că remuneraţia totală în legătură cu Fondul Proprietatea a fost de 19,7 mil. euro în 2023, cu un număr de 279 beneficiari. Din această remuneraţie, 16,8 mil. euro au mers către conducerea cheie.

Din acţionariatul FP fac parte fondurile de pensii private Pilon II, care şi-au redus expunerea în ultima perioadă de timp şi prin participarea la programul de răscumpărări, dar şi Ministerul Finanţelor cu aproximativ 6%.

Fondul are o capitalizare bursieră de aproape 3 mld. lei. De la începutul anului 2024 acţiunile FP au stagnat pe o bursă în creştere prin prisma BET cu 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO