Burse - Fonduri mutuale

Şeful East Capital: România arată mai bine decât multe alte state din Europa

Şeful East Capital: România arată mai bine decât multe alte state din Europa

Peter Elam Hakansson, preşedintele East Capital

Autor: Roxana Pricop

11.01.2012, 00:06 1098

Peter Elam Hakansson, preşedintele companiei suedeze de investiţii East Capital, printre cei mai mari investitori de la Bursa din Bucureşti, consideră că România este mai bine poziţionată decât multe alte state din Europa numind-o "piaţă favorită" în anul 2012.

Fondurile de investiţii administrate de East Capital investesc pe Bursa de la Bucureşti înainte de aderarea României la Uniunea Europeană şi au ajuns în prezent la investiţii de circa 70 de milioane de euro, după un maxim de peste 100 milioane de euro investite în 2007, înainte de declanşarea crizei.
"România este una dintre pieţele favorite din grupul pieţelor mici, de frontieră. Ţara a fost lovită din plin de criza economică în 2008 şi a fost nevoită să implementeze un pachet dur de reforme. Acest lucru a dat roade, astfel că România este mai bine poziţionată decât multe alte state europene. De asemenea, ţara este unică prin cele cinci fonduri de privatizare listate (SIF1-5) şi prin fondul de despăgubiri (Fondul Proprietatea). Aceste fonduri au portofolii diversificate şi sunt subevaluate comparativ cu valoarea activului net şi oferă o expunere extraordinară la creşterea economică a României. Atât SIF-urile, cât şi FP reprezintă o importantă parte din portofoliul fondului Balkan", spune Peter Elam Hakansson, preşedintele companiei suedeze East Capital cu investiţii de 3,5 miliarde de euro în întreaga lume. El conduce şi echipa de administrare a investiţiilor în acţiuni.
SIF-urile şi Fondul Proprietatea au o importanţă aparte pentru fondurile East Capital. Fondul Proprietatea este printre cele mai profitabile investiţii pentru suedezi, având în vedere că anul trecut, în urma unei tranzacţii de vânzare de acţiuni FP, fondurile au marcat un profit de peste 200%. Unele dintre fondurile East Capital au intrat în acţionariatul FP încă înainte ca acesta să se listeze la Bursa din Bucureşti achiziţionând acţiuni la preţuri cu discounturi uriaşe. În cazul SIF-urilor, fondurile East Capital au făcut parte din grupul acţionarilor care au susţinut ridicarea pragului de deţinere după ce drepturile de acţionari le-au fost încălcate anterior.
Pe Bursa de la Bucureşti, alături de acţiunile SIF-urilor şi cele ale Fondului Proprietatea, fondurile East Capital mai investesc în acţiunile companiilor petroliere, din sectorul energetic, dar şi ale băncilor.
Mesajul pozitiv pe care preşedintele East Capital îl transmite cu privire la situaţia României şi a celor mai vizibil reprezentantivi emitenţi de pe Bursa de la Bucureşti are o miză ridicată pentru piaţa locală de capital care are nevoie de toată atenţia din partea investitorilor străini. În 2012 vor avea loc oferte de vânzare de acţiuni pe care statul le deţine la Transgaz şi Transelectrica, companii deja tranzacţionate la bursă, şi mai apoi listarea producătorului naţional de gaze Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO