Burse - Fonduri mutuale

Selectia administratorului Fondului Proprietatea s-a blocat pe masa de lucru a Guvernului

Selectia administratorului Fondului Proprietatea s-a blocat pe masa de lucru a Guvernului

Enache Jiru, presedintele Comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea (FOTO: Agerpres)

08.03.2009, 17:50 40

Comisia responsabila de selectia administratorului Fondului Proprietatea vrea sa creeze parghii suplimentare prin care sa controleze compania care va gestiona activele de peste 11 mld. lei ale Fondului, suspendand in acest sens procedura de selectie pe termen nespecificat.

Alegerea administratorului Fondului Proprietatea a fost suspendata pana cand Guvernul va comunica o decizie privind modul de continuare a procedurii de selectie, potrivit deciziei facute publice vineri de Comisia de selectie. Astazi, 9 martie, expira termenul limita, prelungit si acesta cu 15 zile pe 15 februarie.
Procedura de selectie a administratorului se afla in prima faza, in care Comisia trebuie sa aleaga din cele opt oferte depuse intre trei si cinci ofertanti. In cursa de administrare a Fondului Proprietatea s-au inscris opt companii si consortii internationale, printre care se numara Aviva, Erste, ING Investment Management si Morgan Stanley -marile nume ale asset managementului mondial.
Forma actuala a documentatiei de selectie a administratorului stabileste ca societatea de administrare va prelua atat atributiile de administrare efectiva a portofoliului de active, cat si toate atributiile Consiliului de Administratie.
Decizia de prelungire a termenului limita are loc in conditiile in care intregul proces de selectie a demarat cu intarziere de cateva luni si a suferit amanari succesive ale termenelor limita pe parcurs. Intr-o declaratie din luna decembrie 2008, conducerea Fondului estima ca administratorul desemnat va intra efectiv in atributii in aprilie-mai 2009.
"Prelungirea termenelor limita a fost necesara pentru ca Comisia, alaturi de consultant (Schroders Investment Management - n. red.), sa aiba timpul necesar elaborarii unei structuri de guvernata corporatista care sa se incadreze in legislatia existenta si prin care sa fie create parghii suplimentare de control a viitorului administrator", a declarat pentru Ziarul Financiar Enache Jiru, presedintele Comisiei de selectie, adaugand ca structura de guvernanta corporatista a fost depusa vineri la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Dupa ce CNVM alaturi de Ministerul Finantelor vor aproba solutia de guvernanta corporatista propusa, Comisia de selectie va trimite Guvernului un memorandum.
Alaturi de amanarea si prelungirea termenelor limita, selectia administratorului a trecut si prin schimbarea componentei Comisiei de selectie. Fost secretar de stat in Ministerul Finantelor si fost presedinte al CEC, Enache Jiru a fost numit, pe 21 ianuarie, in functia de presedinte al Comisiei de selectie prin decizia premierului Emil Boc. El l-a inlocuit in functie pe Sebastian Vladescu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO