Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia nu da dividende din cauza proceselor

SIF Oltenia nu da dividende din cauza proceselor

Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF Oltenia: Hotararea de distribuire de dividende este contestata si pana nu se solutioneaza contestatiile nu putem distribui dividende.

03.06.2009, 18:17 63
Conducerea SIF Oltenia (SIF5) spune ca nu va distribui pentru moment dividende actionarilor asa cum a decis Adunarea Generala din luna aprilie, pentru ca hotararile luate de actionari atunci au fost atacate in 12 dosare in instanta.
In aceeasi situatie s-ar putea afla si celelalte SIF-uri, ale caror hotarari sunt contestate de actionarii nemultumiti ca li s-au anulat din voturi, insa nu se stie exact ce vor decide conducerile acestora in urma noilor cereri in judecata.
"Hotararea de distribuire de dividende este contestata si pana nu se solutioneaza contestatiile nu putem distribui dividende. Avem 11 dosare si cu cel al lui Chelu 12 in care se cere anularea hotararilor din AGA din 24 aprilie, printre care si distribuirea de dividende. Daca celelalte hotarari aveau cat de cat o miza, asta nu are si nu inteleg de ce e atacata cand tot actionarii au cerut sa fie introdusa pe ordinea de zi", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
El justifica masura prin faptul ca daca SIF-ul ar distribui dividende actionarilor si unul dintre actionarii care au atacat decizia are castig de cauza, societatea de investitii financiare ar trebui sa recupereze banii pe dividende de la cateva milioane de actionari. Solutionarea proceselor pe care SIF-urile le au pe rol ar putea dura insa ani de zile, timp in care actionarii nu si-ar primi dividendele cuvenite. Tudor Ciurezu spune ca unii dintre actionarii care au contestat deciziile AGA nici macar nu s-au prezentat la vot.
Initial, conducerea SIF Oltenia propusese actionarilor nedistribuirea de dividende, in conditiile in care nu dispunea de lichiditati suficiente la inceputul anului. Intre timp, societatea a incasat 18 mil. euro din vanzarea actiunilor la Automobile Craiova. SIF5 ar trebui sa distribuie dividende de 8,4 mil. euro din profitul anului trecut, conform deciziei AGA.
Reprezentantii SIF Transilvania, care la randul lor au primit 8 cereri de chemare in judecata pentru constatarea nulitatii absolute a hotararii AGA din 25 aprilie, spun ca, asa cum sunt formulate, respectivele contestatii se refera la toate punctele de pe ordinea de zi a AGA, inclusiv distribuirea de dividende si ca acestia ar fi putut sa ceara anularea numai a unor anumite puncte daca doreau acest lucru.
Majoritatea firmelor care contesta hotararile SIF-urilor din ultima Adunare a Actionarilor sunt firme din Galati prezumate ca facand parte din grupul omului de afaceri Catalin Chelu. Chelu, care a contestat in nume propriu deciziile din AGA la SIF Oltenia, a declarat ca nu s-a referit si la acordarea de dividende, ci numai la anumite puncte din hotararea luata de actionari.
"Numai anumite puncte am contestat, nu hotararea AGA in totalitate. Nu este atacata hotararea de distribuire de dividende", spune Catalin Chelu.
Conducerea SIF Oltenia spune ca si hotararile luate de actionari din noiembrie anul trecut au fost atacate de 20 de actionari si in acest moment societatea de investitii este implicata in circa 40 de procese prin care actionarii cer anularea unor hotarari a AGA.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO