Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au pierdut 5% vineri. Pragul intra astazi in dezbaterea Senatului

SIF-urile au pierdut 5% vineri. Pragul intra astazi in dezbaterea Senatului
08.11.2009, 23:25 14

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare devineri in scadere, dupa doua sedinte in care piata a recuperat oparte din corectiile anterioare.
Cea mai importanta corectie din piata a fost inregistrata deindicele societatilor de investitii financiare BET-FI, acestadepreciindu-se cu 4,9%. Indicele s-a apropiat astfel de nivelul de20.000 de puncte, putand "sparge" in aceasta saptamana nivelul desuport si sa scada spre 19.000 de puncte, situatie nemaiintalnitade la mijlocul lunii august.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, exceptandSIF-urile, a pierdut vineri 0,6%, in vreme ce indicele general alpietei BET-C s-a corectat cu aproape 0,7%.
"Speculatorii romani sunt atenti la cum merge piata din America.Daca piata este in scadere, la noi se infierbanta spiritele silumea incepe sa vanda. La finele saptamanii trecute in America auvenit datele referitoare la somaj, care au provocat o scadereusoara, de pana la 1%, care coroborata cu stirile negative de peplan politic de la noi au facut ca investitorii sa vanda puternic",spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Acesta este de parere cabursa de la Bucuresti va debuta intr-un ton pozitiv in sedinta deastazi, cel putin in prima parte.
"Cred ca Bursa va deschide astazi in crestere cu pana la 2-3%, celputin in prima parte a sedintei de tranzactionare. Daca vor fidiscutii referitoare la pragul de pe SIF-uri in Senat astazi,atunci entuziasmul pe termen scurt va prima fata de alte stiri.Ziua de astazi va conta foarte mult pentru restul saptamanii. Dacanu se va intampla nimic astazi referitor la SIF-uri, restulsedintelor de tranzactionare din saptamana vor fi caracterizate dinnou de o lichiditate scazuta", spune Chisu.
Proiectul de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uria fost introdus pe ordinea de zi de astazi a plenuluiSenatului.
Lichiditatea din piata s-a ridicat in sedinta de tranzactionare devineri la circa 29,7 mil. lei (6,9 mil. euro), fiind cel mai marerulaj inregistrat de Bursa saptamana trecuta. Cele mai importantetranzactii din piata s-au realizat vineri cu actiunile SIF Oltenia(SIF5), societatea de investitii financiare consemnand un rulaj de6,2 mil. lei (1,4 mil. euro). Pe locul al doilea in topullichiditatilor din piata s-au plasat actiunile Banca Transilvania(TLV), acestea atragand investitii totale in valoare de 3,7 mil.lei (0,9 mil. euro).
Dintre SIF-uri, SIF Muntenia (SIF4) a consemnat vineri cea maiimportanta corectie, actiunile societatii scazand cu aproape 5,4%.Corectii importante au mai fost inregistrate vineri si de titlurileAzomures (AZO) si Broker Cluj (BRK), acestea pierzand 3,7%,respectiv 3,2%.
Printre actiunile care au consemnat aprecieri in sedinta trecutas-au numarat titlurile Bancii Transilvania si actiunile BiofarmBucuresti (BIO), acestea avansand cu 0,5%, precum si titlurileTransgaz (TGN), cu o apreciere de 1,4%.
Vineri, indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) ainchis sedinta de tranzactionare in crestere cu 0,17%. In Europa,indicele FTSE 100 din Anglia a crescut cu 0,3%, indicele german DAXs-a apreciat cu 0,1%, in vreme ce indicele austriac ATX a inchis injurul nivelului de joi.

De urmarit in aceasta saptamana

  • Reactia pietelor internationale, dupa ce SUA a raportatsaptamana trecuta un somaj de 10,2%, cel mai mare din ultimii 26 deani.
  • Evolutia indicelui BET-FI, care ar putea sa sparga pragul desuport de 20.000 de puncte, situatie nemaiintalnita din lunaaugust.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO