Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile nu au putut sa ajute piata

15.03.2005, 00:00 16



Actiunile SIF au revenit ieri la tranzactionare si au fost cotate la deschiderea sedintei cu 6 - 7% mai mult fata de preturile inregistrate inainte de suspendare, dar au coborat ulterior treptat pana la inchidere. La nivelul ultimelor preturi de ieri, titlurile SIF au castigat in medie aproximativ 0,9%.



Brokerii spun ca se asteptau ca reluarea tranzactionarii actiunilor SIF sa nu aiba o influenta pozitiva semnificativa asupra pietei. "Nu ma asteptam ca piata sa fie influentata pozitiv de reluarea tranzactionarii SIF-urilor, pentru ca situatia actiunilor acestor companii este diferita de cea a pietei. SIF-urile nu si-au schimbat trendul descrescator pe care se aflau inainte de suspendarea de la tranzactionare, in conditiile in care  nu au aparut alte informatii privind chestiunea cu pragul de detinere", a comentat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.



Actiunile SIF au fost cotate la inchidere in apropierea minimelor inregistrate de acestea pe parcursul sedintei.  Cea mai mare apreciere, din acest grup de companii, a apartinut actiunilor SIF Muntenia,  in acest caz ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 9.350 lei/actiune, in crestere cu 3,3%. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 11 miliarde de lei (0,3 milioane de euro).



Cea mai tranzactionata SIF a fost Oltenia, cu un rulaj de 21,2 miliarde de lei (0,5 milioane de euro). Actiunile acestei companii au reatins maximul istoric de 15.000 lei/actiune, inchiderea facandu-se insa cu 600 lei mai jos fata de acel nivel maxim.



Singura SIF care a inchis pe scadere a fost Transilvania, care a pierdut 1,3% fata de pretul anterior. Ultima tranzactie s-a realizat la 15.500 lei/actiune, dupa ce si aceste titluri au reatins nivelul record de 16.800 lei/actiune. Valoarea transferurilor care au implicat actiunile SIF Transilvania a fost de 13,4 miliarde de lei (0,3 milioane de euro).



Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunile Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj de peste 23 de miliarde de lei (0,6 milioane  de euro). Titlurile bancii au urcat la inceputul sedintei pana la 14.500 lei/actiune, insa cursul a scazut pe masura ce vanzatorii au preluat initiativa. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 14.200 lei/actiune, in scadere cu 1,4% comparativ cu sedinta precedenta.



Titlurile Petrom au avut o evolutie stabila, pretul de tranzactionare al acestor actiuni osciland foarte putin in jurul valorii de 4.700 lei/actiune. Aceasta a fost, de fapt, si cotatia de inchidere pentru titlurile companiei, care au inregistrat astfel o depreciere de 0,6% fata de cotatia de la finele sedintei anterioare.



O scadere de 0,9% au inregistrat si actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au terminat sedinta la cotatia de 1.090 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Petromidia a fost mai redusa decat in sedintele precedente, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 10 miliarde de lei (0,2 milioane de euro).



 



Piata RASDAQ



Cele mai tranzactionate titluri in cadrul sedintei de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ au fost actiunile Socep Constanta, al caror rulaj a depasit 10 miliarde de lei (285.000 de euro).



Titlurile operatorului portuar au inregistrat o evolutie buna, atat din punctul de vedere al cursului, cat si din punctul de vedere al lichiditatii. S-au inregistrat 52 de tranzactii cu actiuni Socep, prin care s-a transferat 0,7% din capitalul social. Pretul minim de tranzactionare a fost de 3.950 lei/actiune, iar pretul maxim a fost de 4.100 lei/actiune. Cursul de inchidere a fost de 4.050 lei/actiune, in crestere cu 3,85% comparativ cu sedinta precedenta.



O evolutie pozitiva au avut si titlurile Mittal Steel Roman (Petrotub), care au inregistrat o apreciere de 2,7% fata de sedinta anterioara. Ultimul pret de tranzactionare pentru aceste actiuni a fost de 46.000 lei/actiune. Lichiditatea a fost insa destul de redusa, valoarea tranzactiilor fiind de doar 0,9 miliarde de lei (25.000 de euro).



Dintre emitentii listati la Categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile societatii Bega Tehnomet. S-a inregistrat o singura tranzactie cu aceste titluri, in valoare de 852 milioane de lei (23.500 de euro), prin care s-a transferat un pachet reprezentand 3,9% din capitalul social. Pretul de tranzactionare a fost de 15.500 lei/actiune, in scadere cu 16,2% fata de sedinta de vineri.



In ultimele sedinte au avut loc mai multe tranzactii speciale cu titluri Bega Tehnomet, care au avut drept rezultat modificari importante in structura actionariatului societatii. Conform ultimelor raportari, Bega Timisoara este cel mai mare actionar cu o participatie de 47,4%, ceilalti actionari fiind Cristescu Emil, cu peste 10% si Cristescu Marius Valentin, cu 25,3% din actiuni.



La Categoria de baza, cele mai tranzactionate au fost titlurile Biofarm. Acestea s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 4.900 lei/actiune si 5.000 lei/actiune, inregistrand o depreciere de 1,3% la nivelul pretului de referinta. Valoarea tranzactiilor din piata a fost de aproape 1,8 miliarde de lei (50.000 de euro). Pe langa tranzactiile din piata, actiunile producatorului bucurestean de medicamente au facut obiectul unei noi tranzactii speciale, in valoare de peste 11 miliarde de lei (307.000 de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO