Burse - Fonduri mutuale

Statul mai are acţiuni FP de doar 150 mil. € pentru despăgubiri

Statul mai are acţiuni FP de doar 150 mil. € pentru despăgubiri

Autor: Andrei Chirileasa

26.08.2011, 00:08 1428

Participaţia Ministerului Finanţelor a scăzut la 12,5% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 19% la finele lunii iunie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), care se ocupă de despăgubirile în acţiuni acordate de stat.

Astfel, în mai puţin de două luni au mai fost transferate 6,5% din acţiunile Fondului Proprietatea de la stat către persoanele care au câştigat dreptul de a primi despăgubiri în contul unor imobile confiscate de regimul comunist.

În plus, statul ar mai putea pierde circa 2,7% din acţiunile Fondului Proprietatea (372 de milioane de acţiuni) din cauză că nu a cedat fondului toate participaţiile promise la înfiinţare.

Fondul a anunţat că va solicita blocarea transferului acţiunilor respective, astfel că statul mai are circa 10% pentru despăgubiri, valoarea acţiunilor fiind de circa 150 mil. euro la preţul actual de pe Bursă.

Preţul acţiunilor FP a atins în ultimele săptămâni minime istorice, coborând sub pragul de 0,45 lei, ceea ce face ca statul să cedeze mai multe acţiuni pentru a acoperi aceeaşi valoare a despăgubirilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO