Burse - Fonduri mutuale

Aveţi de primit despăgubiri? Statul mai deţine doar 12,5% din Fondul Proprietatea. În doar două luni a cedat 6,5% din acţiuni

Aveţi de primit despăgubiri? Statul mai deţine doar 12,5% din Fondul Proprietatea. În doar două luni a cedat 6,5% din acţiuni

Autor: Andrei Chirileasa

25.08.2011, 18:14 1497

Ministerul Finanţelor mai deţine doar 12,5% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 19% la finele lunii iunie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), care se ocupă de despăgubirile în acţiuni acordate de stat.

Astfel, în mai puţin de două luni, au mai fost transferate 6,5% din acţiunile fondului de la stat către persoanele care au câştigat dreptul de a primi despăgubiri în contul unor imobile confiscate de regimul comunist.

Numărul de acţiuni cedate de stat a crescut puternic după listarea fondului la Bursă. Astfel, de la finele lunii aprilie şi până în prezent, participaţia deţinută de Ministarul Finanţelor a scăzut de la 36,8% la 12,5%. La acest lucru au contribuit preţul de tranzacţionare al acţiunilor, care s-a situat la circa jumătate din valoarea nominală de un leu şi faptul că despăgubirile după listare s-au realizat la preţul de piaţă şi nu la valoarea nominală, ca în perioada anterioară listării.

În plus, statul ar mai putea pierde circa 2,7% din acţiunile FP (372 de milioane de acţiuni), din cauză că nu a cedat fondului toate participaţiile promise la înfiinţare.

În aceste condiţii, Fondul Proprietatea a decis diminuarea capitalului subscris vărsat de la 13,778 mld. lei la 13,405 mld. lei şi a solicitat blocarea celor 372 milioane de acţiuni pentru care statul nu a vărsat contravaloarea. Cea mai importantă participaţie revendicată de fond este o participaţie la Nuclearelectrica, în valoare de 340 mil. lei. Fondul ar fi trebuit să primească 15% din acţiunile Nuclearlectrica, însă în urma unor majorări de capital derulate de stat, participaţia i-a fost diluată la 9,7%.

Fondul Proprietatea are active evaluate la 3,77 mld. euro la finele lunii iulie şi o capitalizare de 1,47 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO