Burse - Fonduri mutuale

Stere Farmache: BVB are nevoie de o capitalizare de 40 mld. euro

28.06.2006, 20:11 20

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se concentreaza pe cresterea interna, dar are in vedere extinderea printr-o fuziune sau un acord de cooperare cu o bursa din strainatate, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
"Poate ca la un moment dat BVB va trebui sa faca un pas referitor la cooperarea cu alte burse. Este prematur de spus acum daca va fi vorba de o alianta de fuziune sau de cooperare", a afirmat Farmache, la seminarul "Banking on Romania", organizat la Bucuresti de Financial Times. El a aratat ca, pe masura ce Bursa va creste si va atinge o masa critica, strategiile de cooperare vor fi mai clare.
Pentru a se apropia de nivelul din Uniunea Europeana, BVB are nevoie de o capitalizare de 40 mld. euro, de aproape trei ori mai mare decat nivelul actual, a precizat oficialul BVB.
"Exista un potential de 15 companii importante care trebuie sa fie listate la Bursa. Listarea marilor companii ar putea reprezenta un exemplu pentru firmele mai mici. Fondul Proprietatea este una dintre cele mai importante institutii financiare din regiune, care ar putea propulsa Bursa", a spus Farmache.
BVB intentioneaza ca in urmatoarea perioada sa introduca instrumente derivate si sa extinda gama operatiunilor de tranzactionare.
"Estimam ca, prin aceste masuri, numarul de conturi ar putea ajunge la 300.000. Accesul publicului la informatii trebuie imbunatatit semnificativ. Companiile trebuie sa inteleaga acest lucru", a adaugat Farmache.
Actionarii Bursei de Valori Bucuresti si cei ai Bursei Monetar - Financiare si de Marfuri Sibiu au aprobat fuziunea de principiu a celor doua entitati. Dupa ce consiliile de administratie vor intocmi proiectele de fuziune, fuziunile efective vor fi discutate in alte adunari generale ale actionarilor.
Fuziunea prin absorbtie a BVB cu Bursa Electronica Rasdaq a fost finalizata la sfarsitul anului trecut.
Din noua arhitectura a viitoarei societati Bursa de Valori Bucuresti vor face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO