Burse - Fonduri mutuale

Sunt mari cotatiile Alro si Electroputere?

26.02.2001, 00:00 11



Actiunile Alro Slatina si Electroputere Craiova au fost printre cele care au dat cea mai mare satisfactie investitorilor de pe Bursa saptamana trecuta, dar brokerii recomanda o atitudine mai temperata in urmatoarele zile fata de titlurile mentionate, avand in vedere faptul ca preturile actuale, destul de mari, pot duce la aparitia ordinelor masive de vanzare.

"Electroputere a crescut pe baza speculatiilor privind privatizarea si a reevaluarii activelor, urmata de o majorare de capital prin acordarea de actiuni gratuite.

Vineri, actiunea a dat semne ca a atins deocamdata un nivel maxim de crestere, iar saptamana viitoare va aduce scaderi pentru ca pretul actual este unul bun pentru vanzare", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

Producatorul de locomotive a avut o saptamana foarte buna, inregistrand o apreciere de 42,8%, trendul de crestere diminuandu-se in ultima sedinta a saptamanii.

Anuntul APAPS (fost FPS) privind privatizarea societatii a fost unul dintre principalele motive care au accentuat interesul investitorilor pentru aceasta societate.

In cursul ultimei sedinte, insa, Electroputere si-a domolit cresterea iar pretul de inchidere s-a stabilit la 377 lei, cu 0,5% mai mult decat in sedinta anterioara.

Parerile brokerilor in ceea ce priveste efectul privatizarii asupra actiunilor sunt impartite.

"Cred ca actiunile Electroputere vor avea o evolutie ce se va afla sub infuenta declansarii procesului de privatizare, fapt care se va concretiza intr-o continuare a cresterii cotatiei.

Statul detine un procent de aproximativ 70% din actiuni, ceea ce inseamna ca numarul titlurilor libere la tranzactionare este mare: aceasta face societatea atractiva pentru investitorii puternici care se vor decide sa cumpere din piata"

"Privatizarea nu cred ca va influenta prea mult cursul actiunii pentru ca ea nu conteaza prea mult pentru micul actionar. Un anunt de majorare a capitalului va aduce, insa, cu siguranta, cresteri ale cotatiei", a precizat Valentin Ionescu.

Dupa ce a inceput saptamana trecuta in scadere, actiunile Alro Slatina s-au incadrat pe un trend de crestere, care s-a accentuat spre finalul saptamanii. Vineri, Alro a crescut cu 4,8%, pretul de inchidere fiind de 22.000 lei.

Dupa aprecierile brokerilor, cuvantul care va caracteriza pretul Alro in saptamana aceasta este stabilitate.

"Chiar daca are o valoare mare, pretul actiunilor Alro nu va scadea pentru ca cei dispusi sa vanda au invatat ca in cazul Alro trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa scapi de actiuni. Estimez un interval de oscilatie a cotatiei intre 22.000-22.500 de lei", a spus Ionescu.

Chiar daca saptamana trecuta a consemnat pentru actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca o crestere de la 1780 de lei la 1870 de lei, operatorii pietei de capital se asteapta la o stabilizare a pretului, caracteristica de fapt pentru aceste titluri.

La categoria "dezamagiri", in fruntea topului saptamanii trecute s-au aflat actiunile Policolor Bucuresti, datorita deciziei companiei de a efectua o majorare de capital printr-o emisiune de actiuni noi, nu prin incorporarea diferentelor din reevaluarea activelor, asa cum se asteptau brokerii.

In ultima sedinta a acestei saptamani actiunile Policolor nu s-au tranzactionat, ultimul pret la care s-a incheiat o operatiune in aceasta perioada fiind de 2.300 lei.



In lipsa tranzactiilor speciale, piata secundara Rasdaq a incheiat saptamana pe o lichiditate foarte redusa, dar in crestere la nivelul general al preturilor.

Indicele Rasdaq s-a apreciat vineri cu 0,23%, la 728,47 puncte, in crestere 0,03% comparativ cu saptamana trecuta.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost, vineri, de 1,826 miliarde lei, iar totalul saptamanal a fost de 19,5 miliarde lei.

Compania furnizoare de combustibil pentru aeronave, Petrom Aviation (Romarc Fuel) a avut o evolutie buna in aceasta saptamana, chiar daca a incheiat saptamana in scadere cu 8,38%, ajungand la 999 lei/actiune, pret mediu.

In aceasta saptamana, titlurile emise de societatea Petrom Aviation s-au apreciat cu 12,43%, maximul fiind atins in sedinta de miercuri, cand pretul mediu a atins 1.214,02 lei, cu 38,43% mai mult decat in intervalul precedent.

Pentru aceasta societate s-a manifestat un interes ridicat in piata, atat datorita eventualitatii lansarii unei oferte publice de cumparare cat si schimbarilor in managementul companiei aduse de SNP Petrom, unul dintre actionarii semnificativi.

Titlurile emise de producatorul de anvelope Victoria Prahova s-au depreciat vineri cu 14,76%, pretul mediu ajungand la 27.696 lei, in urma a 12 operatiuni realizate intre 30.000 lei si 25.500 lei.

Pe ansamblul acestei saptamani, Victoria a crescut cu 10,30%, dupa ce, joi, a atins un pret mediu de 32.492 lei, cu 29,08% mai mare decat saptamana trecuta.

Societatea Alprom Olt a avut, in cursul acestui interval, o evolutie destul de constanta, pretul mediu osciland intre un minim de 23.667 lei, atins vineri, si un maxim de 23.796 lei, atins joi. Pe ansamblul acestei saptamani, Alprom a scazut cu 0,6%, dar pe o lichiditate redusa.

In topul tranzactiilor de vineri, pe primul loc s-au aflat actiunile manipulatorului portuar Socep Constanta, care au beneficiat si de o valoare ridicata a tranzactiilor. Pretul mediu a crescut cu 1,99% pana la 2.279 de lei, iar numarul actiunilor tranzactionate a fost de 121.988.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO