Burse - Fonduri mutuale

Sute de investitori s-au înghesuit să cumpere acţiuni SIF Transilvania în ultima zi cu dividende. Cine câştigă, ei sau vânzătorii?

Sute de investitori s-au înghesuit să cumpere acţiuni...

Autor: Andrei Chirileasa

15.05.2012, 18:48 2407

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzacţionate în şedinţa de marţi, rulajul ridicându-se la 14,1 mil. lei (3,2 mil. euro), în condiţiile în care unii investitori s-au înghesuit să cumpere acţiuni pentru a beneficia de dividendul record distribuit de societatea de investiţii, în timp ce alţii s-au grăbit să-şi marcheze profiturile şi să-şi pună banii la adăpost.

Astfel, deşi tranzacţiile au fost cele mai mari din ultimele două luni, fiind transferate 2% din capitalul social, preţul acţiunilor a stagnat ieri la nivelul de luni, de 0,688 lei/acţiune.

SIF Transilvania distribuie un dividend brut de 0,1712 lei/acţiune, reprezentând aproape 25% din preţul de marţi al acţiunilor.

Miercuri este prima zi în care acţiunile nu mai poartă dividend (data ex-dividend), iar preţul acţiunilor ar trebui să scadă, teoretic, cu valoarea dividendului, adică cu 25%.

Cei care au cumpărat acţiuni pentru dividend speră ca scăderea să fie mai mică de 25%, iar cei care au vândut s-au gândut probabil să-şi marcheze profiturile, având în vedere că de la începutul anului acţiunile SIF3 au o creştere de 22%, iar ajustarea de la data ex-dividend va anula tot acest câştig. Principala problemă cu dividendele este că preţul se ajustează cu valoarea dividendului brut, dar investitorii încasează un dividend net cu 16% mai mic (0,1438 lei/acţiune). În plus, dividendele vor fi plătite abia prin septembrie, astfel că timp de câteva luni, investitorii nu vor putea dispune de banii respectivi.

Presupunând că un investitor a cumpărat marţi 10.000 de acţiuni SIF3 la preţul de 0,688 lei, el a plătit 6.880 de lei. Miercuri, teoretic preţul ar scădea la 0,5168 lei, iar investitorul poate vinde aceleaşi acţiuni cu 5.168 de lei. Având în vedere că dividendele nete încasate sunt de 1.438 de lei, investitorul va trebui să aştepte ca preţul acţiunilor să mai crească pentru a ieşi pe plus. Suma de 1.438 de lei va intra în contul investitorului abia în septembrie, când SIF3 începe plata dividendelor.

În schimb, cine a vândut marţi 10.000 de acţiuni are la dispoziţie 6.880 de lei pentru investiţii şi poate folosi aceşti bani dacă piaţa mai scade.

Printre cei care au cumpărat acţiuni SIF3 marţi se numără şi mai mulţi insideri ai companiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24