Burse - Fonduri mutuale

Temerile din Europa şi absenţa investitorilor ţin pe loc bursa

Temerile din Europa şi absenţa investitorilor ţin pe loc bursa

Temerile din Europa şi absenţa investitorilor ţin pe loc bursa

Autor: Stefan Musgociu

06.01.2012, 00:06 533

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,22% (indicele BET-C), contrar liniei pieţelor externe, însă acţiunile SIF-urilor au coborât cu până la 2,78%, iar absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 10,5 milioane de lei.

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, iar corecţiile de pe bursele europene au afectat numai câteva acţiuni. Apatia a continuat să marcheze piaţa până la închidere.

"Lipsa investitorilor din piaţă este determinată atât de vacanţa prelungită a unora dintre ei, cât şi de incertitudinea care planează asupra problemei datoriilor statelor din zona euro. Pieţele par că aşteaptă noi măsuri de contracarare a problemelor de finanţare ale unor state din zona euro. Până la conturarea unui trend, mă aştept ca piaţa să evolueze indecis, strâns corelată cu evoluţia burselor străine", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,6% peste nivelul de miercuri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a coborât cu 1,61%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 1,38% şi 2,78%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 0,46%.

Indicele ex­tins al Bursei, BET-XT, a scă­zut cu 0,42%.

Indicele in­clu­de primele 25 de acţiuni în funcţie de lichi­ditate, inclusiv SIF-urile şi Fon­dul Pro­prie­tatea.

"Nu putem vorbi de o di­recţie concretă atât timp cât există temeri la fiecare licitaţie de bonduri ale statelor euro­pene. Ne pu­tem aştepta ca de săptămâna vi­itoa­re să ve­dem o creş­tere a ru­lajelor. Fac­torii care ar putea stimula o creştere a volumelor sunt revenirea investitorilor din vacanţă, cât şi discuţiile pe care cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy le vor purta luni la Berlin, discuţii premergătoare summitului de la finalul lunii ianuarie şi care pot stimula di­namica pie­ţelor", a afirmat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Tranzacţiile cu acţiuni au cu­mulat doar 10,5 milioane de lei (2,4 mi­lioane de euro), cu 9% peste rula­jul zilei ante­rioare.

Aproape 30% din lichi­di­tatea pieţei a fost asigurată de operaţiunile cu acţiunile Fon­dului Pro­prietatea, de 2,9 mi­lioane de lei.

Co­t­aţia acestor titluri a scăzut cu 0,46%, la 0,43 lei.

Acţiunile Erste (EBS) au con­semnat cea mai vizibilă scădere din piaţă, de 4,64%, fiind influenţate de corecţia de pe bursa de la Viena, unde preţul a coborât cu 6,69%. Astfel, preţul de la BVB a ajuns la 56,5 lei (13,01 euro), în timp ce pe piaţa de la Viena titlurile au fost cotate la 12,76 euro.

În evidenţă au ieşit şi titlurile Oltchim (OLT) şi Electroargeş (ELGS), care au urcat cu câte 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB. Operaţiunile cu acţiunile Oltchim au cumulat 235.000 de lei, iar titlurile Electroargeş au avut un rulaj de 75.000 de lei.

Brokerii cred că evoluţia celor două acţiuni a fost determinată doar de unii speculatori. Ei cred că speculatorii şi-au îndreptat din nou atenţia spre titluri considerate de regulă mai volatile, întrucât blue-chips-urile au consemnat variaţii reduse.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, afectate de temerile investitorilor cu privire la capacitatea ţărilor din zona euro de a-şi refinanţa datoriile care ajung la scadenţă. Linia era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau scăderi cuprinse între 0,5% şi 2,7%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia băncilor europene, care au înregistrat scăderi puternice în ultimele două zile, după ce UniCredit a anunţat că va vinde acţiuni cu discount de 43%. Titlurile Erste au fost puternic lovite la Viena, pierzând peste 7% în şedinţa de ieri.

  • Acţiunile BRD şi Banca Transilvania (TLV), care au înregistrat oscilaţii mici în ultimele zile pe fondul unor tranzacţii reduse, deşi pe plan extern titlurile bancare au scăzut puternic.

  • Evoluţiile celor cinci SIF-uri, care sunt puternic corelate cu acţiunile Erste Bank. Ieri SIF-urile au suferit corecţii de până la 3%.

  • Acţiunile Broker Cluj (BRK), în contextul în care firma de brokeraj a anunţat că va distribui acţiuni gratuite către salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO