Burse - Fonduri mutuale

Templeton mai face un cadou pentru acţionari: 677 mil. lei „cash“ din capitalul FP

Templeton mai face un cadou pentru acţionari: 677 mil....

Autor: Roxana Pricop

30.09.2013, 00:08 498
Franklin Templeton a propus reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 677 milioane de lei, bani care vor fi distribuiţi acţionarilor, prin diminuarea valorii nominale a acţiunii. Suma se va adăuga altor 740 milioane de lei pe care fondul i-a împărţit la acţionari prin dividende şi răscumpărări de acţiuni în acest an.
 
Pe 22 noiembrie, acţionarii vor supune la vot în Adunarea Generală pro­punerea făcută de Templeton. Diminuarea cu 677 mil. lei (151 mil. euro) a capitalului social subscris al fondului de la 13,538 miliarde de lei la 12,861 miliarde de lei se va face prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei. Propunerea făcută publică joi-seara a luat prin surprindere întreaga piaţă, astfel că vineri 27 sep­tembrie acţiunile FP au crescut cu 1,73%, până la un preţ de 0,673 lei/uni­tate, un nou maxim istoric atins pe o piaţă în stagnare.
 
Franklin Templeton, administra­to­rul activelor de 15,1 mld. lei ale fondului, îşi motivează astfel propunerea:
 
„Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fon­dului Proprietatea ce implică restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al fondului“, potrivit raportului emis de fond pe bursă.
 
Suma de 677 milioane de lei rezul­tată din reducerea capitalului va fi distribuită către acţionari. Fondul cere acordul acţionarilor să aprobe plata unei cote de 0,05 lei/acţiune, propor­ţional cu participarea lor la capitalul fondului. Plata va începe în termen de 30 de zile de la data la care reducerea capitalului social devine efectivă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO