Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica încearcă să puncteze înainte de ofertă cu un profit de nouă ori mai mare în 2011

Transelectrica încearcă să puncteze înainte de ofertă cu un profit de nouă ori mai mare în 2011

Autor: Andrei Chirileasa

16.02.2012, 00:07 852

Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a raportat pentru anul trecut un profit net preliminar de 90,28 mil. lei (21,3 mil. euro), de 9,4 ori mai mare decât în 2010, acesta fiind cel mai mare profit al companiei din ultimii patru ani.

Statul urmează să vândă pe bursă în luna martie un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, iar inter­me­diarii poartă în această perioadă discuţii cu investitorii locali şi străini pentru a-i convinge să cumpere acţiuni, iar îmbunătăţirea rezulta­tului net ar trebui să ajute statul să obţină un preţ mai bun în ofertă.

Ieri, însă, acţiunile Trans­electrica au pierdut circa 2,2% după pu­blicarea re­zul­tatelor, mai mult decât indicele BET, care a scăzut cu 0,7%.

În ciuda creşterii anuale a profitului, în ultimul trimestru compania a raportat pierderi de 63 mil. lei, astfel că analiştii şi investitorii care făcuseră estimări privind dividendele pe care le va plăti compania pe baza profitului net de la nouă luni, de 153,5 mil. lei, sunt acum nevoiţi să-şi ajusteze aşteptările şi să se mulţumească cu un dividend mai mic. De exemplu, analiştii Raiffeisen estimaseră că Transelectrica va raporta pe 2011 un profit net de 114,4 mil. lei, iar analiştii Erste prognozaseră un profit net de 148 mil. lei şi un randament al dividendului de peste 10%.

Transelectrica este controlată în proporţie de 73,7% de Ministerul Economiei, astfel că este obligată, prin hotărâre de guvern, să distribuie 85% din profitul net din 2011 sub formă de dividende. În raportul preliminar publicat ieri se arată că Transelectrica ar putea distribui un dividend brut pe acţiune de 1,1 lei, care ar aduce un randament de 6,25% raportat la preţul de ieri al acţiunilor, de 17,6 lei.

Cum explică reprezentanţii Transelectrica pierderile din T4

Pierderile din ultimul trimestru nu sunt o noutate pentru Transelectrica, în condiţiile în care la fiecare final de an rezultatele companiei sunt trase în jos de reevaluări ale datoriilor în valută, dar şi de cheltuielile mai mari pentru investiţii.

Reprezentanţii Transelectrica ex­pli­că de ce rezultatele din primele tri­mestre ale anului nu sunt relevante şi doar rezultatele de la finalul anului reflectă cu adevărat activitatea companiei.

"În primul trimestru al anului, activitatea se derulează pe baza bugetului din anul precedent şi nu pot fi iniţiate sau derulate proceduri de achiziţii din cauză că nu există un buget aprobat pentru anul în curs. Aceste proceduri pot fi demarate abia în mai-iunie, iar finalizarea lor are loc în trimestrul al treilea sau chiar în octombrie-noiembrie. Anul trecut majoritatea cheltuielilor semnificative Transelectrica le-a făcut în T4. Astfel se explică rezultatul negativ", a declarat Marian Gheorghiţă, directorul direcţiei financiare a Transelectrica.

El a explicat şi de ce rezultatele finale pe care le raportează compania în fiecare an diferă foarte mult faţă de bugetul aprobat la începutul anului. De exemplu, anul trecut Transelectrica îşi bugetase venituri totale de 2,78 mld. lei şi un profit brut de 25 mil. lei, conform ultimului buget rectificat aprobat în ianuarie 2012, şi a raportat venituri totale de 3,065 mld. lei şi un profit brut de 121,6 mil. lei, de aproape cinci ori peste buget. Asta după ce în anii pre­cedenţi, pro­fitul Trans­electrica a fost mult sub buget. "Trans­electrica are un obiect de activi­tate aprobat de stat pe care-l desfăşoară în condiţii reglementate, iar veniturile sunt plafonate de către autoritatea de regle­mentare (ANRE). Orice întocmire de buget într-o com­pa­nie de stat are anumite constrângeri, în sensul că nici chel­tuielile şi nici venitu­rile nu pot fi majo­rate sau reduse semni­ficativ faţă de bu­getul din anul prece­dent", spune Gheorghiţă.

El a mai explicat că anul 2011 a fost unul de normalitate pentru Trans­elec­trica, iar rezultatele reflectă activitatea com­paniei atunci când nu apar cheltuieli ne­prevăzute. "În 2008 şi 2009 au fost reduse cheltuielile de men­tenanţă din cauza crizei, iar în 2010 au fost majorate peste ni­velul normal", spu­ne directorul financiar. Rezultatele Trans­electrica sunt afec­tate puternic în fiecare an şi de evo­luţia cursului de schimb, în condiţiile în care compania are credite mari în va­lută, iar reeva­luarea acestora la finalul anului aduce pier­deri semnificative atunci când leul se depreciază. În 2011 Trans­electrica a înregistrat pierderi finan­ciare de 41,56 mil. lei, în condiţiile în care cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la 35,68 mil. lei.

În schimb, profitul din exploatare s-a dublat la 163 mil. lei, pe fondul unei creş­teri cu 14% a afacerilor, la 2,904 mld. lei (685 mil. euro). Trans­elec­trica a bene­ficiat la înce­putul lui 2011 de o creş­tere a tarifului de transport cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO