Burse - Fonduri mutuale

Un nou scandal PSD-PD-L: Ursache, PSD: De ce sa dam 20 mil. euro pe an pentru Templeton. Fondul american a venit pe filiera PD-L

Un nou scandal PSD-PD-L: Ursache, PSD: De ce sa dam 20 mil. euro pe an pentru Templeton. Fondul american a venit pe filiera PD-L

Mircea Ursache

15.06.2009, 19:15 34

Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, spune ca Fondul poate fi administrat mai ieftin de actuala echipa de conducere si ca va cere Guvernului sa nu acorde mandatului de administrator gigantului american Franklin Templeton.

"Pretentiile financiare ale administratorului ajung la o cheltuiala anuala de 19,6 mil. euro. In 2008, la Fondul Proprietatea, cheltuielile cu salariile si indemnizatiile au fost 5,25 mil.lei (aprox. 1,5 mil. euro). In actualele conditii economice si pana nu trece criza, nu ne permitem sa crestem cheltuielile. Motiv pentru care voi propune Guvernului sa nu acorde mandat administratorului. Cred ca atat actualul director, cat si Consiliul de Supraveghere au competentele sa administreze Fondul cel putin pentru o perioada de timp", a spus Mircea Ursache, care este si un membru important al PSD. Surse din piata afirma ca nemultumirea acestuia este legata insa si de faptul ca Templeton a venit pe filiera PD-L, partenerul de coalitie al PSD.
Nicolae Ivan, creatorul Fondului Proprietatea si actionar al sau, afirma ca administrarea eficienta va aduce beneficii.
"Onorariul cerut de Franklin Templeton nu mi se pare ridicat. Numele in sine de Franklin Templeton va aduce valoare Fondului, si cred ca e mai putin important cu cat este platit administratorul daca acesta creste profitul si dividendele fondului", a spus Ivan.
La inceputul saptamanii trecute, compania Franklin Templeton Investments a castigat procesul de selectie a administratorului FP, ofertand cel mai mic comision de administrare. Prin onorariul propus, Franklin Templeton a descalificat celalalt gigant ramas in competitie-Morgan Stanley.
Mircea Ursache este si presedinte al Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului si coordonator in cadrul PSD pentru mediul de afaceri.
Liderul PSD, Mircea Geoana, declara inca de la finele anului trecut ca nu este de acord cu metoda de alegere a unui administrator privat la Fondul Proprietatea de catre o comisie de selectie, acuzand atunci guvernul Tariceanu ca a transformat FP in in "pusculita de partid". Reprezentantii PSD au fost cei care au cerut Comisiei de Selectiei sa creeze parghii suplimentare de guvernanta corporatista prin care sa restranga din atributiile viitorului administrator.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO