Burse - Fonduri mutuale

Un tânăr de 28 de ani fără studii de specialitate în energie, pe cale să devină director general interimar la Nuclearelectrica

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

24.08.2017, 17:31 7519

​Cosmin Ghiţă, un tânăr de 28 de ani fără experienţă în energie nucleară, cu studii de economie, este pe cale să devină director general interimar la Nuclearelectrica, fără să treacă prin procesul de selecţie presupus de ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă, afirmă surse din piaţă.

Salariul directorul general al Nuclearelectrica, companie care furnizează 17% din energia electrică consumată în România şi are afaceri de 1,6 miliarde de lei este de circa 10.000 de euro.

Mandatul actualului director general- Daniela Lulache, expiră la 1 septembrie 2017.

Poziţia de director general la Nuclearelectrica presupune decizii complexe, fiind vorba de siguranţa sistemului energetic naţional şi chiar a ţării.

Un specialist în energie nucleară se formează în decenii, abia după 20-25 de ani, putând ajunge la poziţii de conducere.

România are o şcoala performantă de energeticieni însă de o lungă perioadă de timp aceştia sunt îndepărtaţi de la poziţiile cheie unde vin de cele mai multe numiri politice.

Cosmin Ghiţă a făcut Şcoala Americană din Bucureşti între 2004 şi 2008, iar apoi a studiat economia la Facultatea Bates, un colegiu obscur din statul american Maine.

În timpul facultăţii, a avut un schimb de experienţă în Sankt-Petersburg la Institutul Nevski.

Timp de trei ani a fost consilier relaţii publice şi guvernamentale la Chevron România, apoi între 2015 şi 2017 a fost partener la Amerocap, o companie de investiţii şi facilitare comerţ exterior în domeniul petrolier, care este acum implicată în finanţarea Companiei Române de Chimie prin care vrea să o construiască Chimcomplex prin achiziţia Oltchim.

Nu este clar de ce Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica, nu trece prin procedura de selecţie şi nu a numit un director conform procesului de selecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO