Burse - Fonduri mutuale

Unul dintre supravieţuitorii scandalurilor SAFI şi FNI a fost înlocuit de la conducerea celei mai importante direcţii a CNVM - supravegherea

Autor: Roxana Pricop

14.10.2010, 23:55 632

Principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale a ValorilorMobiliare sunt supravegherea şi monitorizarea investitorilor şi acompaniilor active pe piaţa de capital. Slăbiciunile apărute înexercitarea acestor două atribuţii au făcut posibile cazuri precumfrauda de la SAFI Invest, falimentele istorice de la FNI şi FNA,care au lăsat răni adânci pe imaginea pieţei locale de capital.

Din această perspectivă, Direcţia de Supraveghere poate ficonsiderată ca fiind cea mai importantă din cadrul CNVM, însă cutoate astea CNVM nu a făcut în niciun fel publică schimbareaconducerii acestei direcţii, prin înlocuirea lui Vladimir Cojocaru,care de acum înainte se va ocupa de audit în cadrul CNVM, cuCiprian Copariu, fost şef la Direcţia Emitenţi, una dintre celedouă direcţii subordonate Direcţiei de Supraveghere.

Direcţia de Supraveghere are în subordine circa 40 de angajaţidin totalul de 200 ai CNVM, care se ocupă cu monitorizarea şiinvestigarea celor peste 1.400 de companii listate pe BVB şi piaţaRASDAQ, a celor circa 70 de societăţi de brokeraj de pe piaţă şi acelor 67 de fonduri de investiţii închise şi deschise de pepiaţă.

Această mişcare are loc la doar câteva săptămâni de la o decizieistorică a Înaltei Curţi de Justiţie în dosarul FNI. Mai exact, pe22 septembrie Înalta Curte de Casaţe şi Justiţe a emis o hotărâreirevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături de Nicolae Popa,Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI, este obligată laplata despăgubirilor către foştii deponenţi de la FNI. Suma pe careCNVM ar trebui să o plătească pentru supraveghereanecorespunzătoare a FNI s-ar ridica la 50 milioane de euro,potrivit unor estimări.

Vladimir Cojocaru este unul dintre cei mai vechi angajaţi aiCNVM, activând în cadrul arbitrului pieţei de capital încă de laînfiinţarea comisiei, în 1995. În ultimii 15 ani, el s-a ocupat,dintr-o funcţie sau alta, de controlul, monitorizarea şisupravegherea pieţei de capital. Deşi comisia nu a făcut publiceatribuţiile sau funcţiile pe care Vladimir Cojocaru le-a ocupatde-a lungul acestor ani, surse din piaţa de capital spun căVladimir Cojocaru "lucrează şi se ocupă cu controlul încă de cânds-a înfiinţat CNVM".

"Vladimir Cojocaru este unul dintre supravieţuitoriiscandalurilor SAFI şi FNI pentru că mare parte din cei aflaţiatunci la conducere au fost schimbaţi. El cunoaşte toatededesubturile pieţei de capital, pentru că s-a ocupat de control înCNVM şi când a fost scandalul SAFI Invest şi când au fostfalimentele FNI şi FNA. Cazuri de dată mai recentă sunt frauda dela agenţia din Deva a Broker Cluj, cazul Mobinvest, frauda dinBolintin, scandaluri care s-au petrecut în perioada în careDirecţia Generală de Supraveghere era condusă de VladimirCojocaru", au spus surse din piaţa de capital.

Deşi este unul dintre cei mai vechi "supraveghetori" din cadrulCNVM, Vladimir Cojocaru a avut foarte puţine apariţii saudeclaraţii publice, fiind o persoană extrem de discretă. Nu a avutdeclaraţii publice nici atunci când piaţa de capital a fost şocatăde marile falimente. Mai mult, surse din piaţa de capital îldescriu ca pe un caracter "neobişnuit, puţin comunicativ şidificil".

Nici despre Ciprian Copariu, noul şef al Direcţiei Generale deSupraveghere, nu se ştiu prea multe: el lucrează la CNVM din anul1999 şi a fot şef al Direcţiei Emitenţi, subordonată DirecţieiGenerale de Supraveghere. El nu a putut fi contactat de ZF până laînchiderea ediţiei. De asemenea, comisia nu a răspuns lasolicitarea trimisă de ZF dacă schimbarea de funcţie a avut loc caurmare a unei numiri, demisii sau concurs de post.

O altă schimbare intervenită în conducerea CNVM este încheiereamandatului vicepreşedintelui Paul Miclăuş în vara acestui an. Diniunie, Comisia a rămas fără al doilea vicepreşedinte după cecandidatul propus de PNL Alexe Gavrilă nu a primit votulParlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO