Burse - Fonduri mutuale

Upet Targoviste, de la afaceri duble la sistarea productiei

06.01.2009, 19:45 96

Producatorul de instalatii de foraj petrolier Upet Targoviste (UPET) a anuntat ca va trimite 900 de angajati din cei 1.000 cat inregistreaza societatea in somaj tehnic pentru cel putin o luna, pe fondul lipsei comenzilor, ca urmare a crizei economice internationale.

"Pentru cel putin o luna, 90% din personal a intrat in somaj tehnic, cu plata a 75% din salariu. Situatia este fara precedent si este generata de marile probleme cu care se confrunta la randul lor beneficiarii produselor noastre", a declarat liderul sindical al societatii, Cornel Andreevici, citat de Mediafax.
Sistarea productiei vine in contextul in care anul trecut a fost cel mai profitabil an de activitate din istoria companiei, aceasta raportand in primele noua luni un profit de aproape patru ori mai mare fata de perioada similara din 2007.
In 2008 compania a inregistrat o crestere de 2,2 ori a cifrei de afaceri, pana la 100 de milioane de lei (27,4 milioane de euro), in timp ce profitul net al companiei a consemnat o majorare record de 3,7 ori, la 24,38 mil. lei (6,7 milioane de euro). Dupa publicarea rezultatelor, in toamna trecuta, pretul actiunilor companiei, listata pe Bursa RASDAQ, inregistrau o apreciere de peste 25%, atingand pretul de 1,56 lei/actiune, si respectiv o capitalizare de 5 milioane de euro. In prezent, pretul pe actiune s-a ajustat la 0,9 lei/actiune, capitalizarea companiei coborand astfel la 2,7 milioane de euro.
In prima parte a anului trecut, Upet a fost una dintre putinele actiuni de pe RASDAQ care au inregistrat cresteri, in contextul in care compania a raportat profit pe 2007, dupa ani de pierderi si activitatea societatii parea sa se fi stabilizat. Societatea desfasoara insa o activitate cu ciclu lung de fabricatie, iar in acest caz rezultatele financiare inregistrate pot varia semnificativ de la un trimestru la altul. Totodata profitul record inregistrat de companie se datoreaza si avansului puternic al pretului petrolului din vara anului trecut, cand barilul de petrol atingea nivelul de 147 de dolari, avans care a dus la o crestere puternica a comenzilor companiei.
Upet este controlata de firmele Obsesione Enterprises Limited si Ogetto Limited, inregistrate in Cipru, fiecare dintre acestea detinand cate o participatie de 33%, restul fiind detinut de investitori privati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO