Burse - Fonduri mutuale

Valentin Miron, cofondator VMB Partners: Nevoia de obligatiuni municipale este foarte mare, în conditiile în care autoritările locale au nevoie de finantări, iar acest instrument poate asigura fondurile pentru cofinantarea unor investitii cu fonduri europene

Best of ZF Capital Market 2024

Valentin Miron, cofondator VMB Partners: Nevoia de...

Autor: Roxana Rosu

07.05.2024, 08:00 65

Nevoia de obligatiuni municipale este foarte mare în piată, în conditiile în care autoritările locale au nevoie de finantări, iar acest instrument poate asigura fondurile pentru cofinantarea unor investitii cu fonduri europene, spune Valentin Miron, cofondator VMB Partners, companie care a consultat 27 dintre cele 35 de emisiuni municipale prezente la BVB.

”Mai avem câteva primării mari în pipeline, inclusiv sectoare din Bucureşti, şi vrem să ne ducem către operatorii regionali de apă, care sunt nişte miniHidroelectrice. Ei sunt foarte profitabili, foarte puternici, dar din păcate nu pot emite obligatiuni în prezent. Când rezolvăm problemele legislative cu Ministerul de Finante, cu ASF, lucrurile vor merge mai bine. Este vorba de un potential de 300-700 milioane euro pe an la  emitenti noi, uitându-ne la operatorii de apă şi unitătile administrativ teritoriale”, a declarat Valentin Miron în cadrul conferintei ZF Capital Market Summit 2024.

Primele obligaţiuni municipale verzi de pe piaţa locală de capital, emise de Municipiul Reşiţa, au debutat la începutul lunii martie BVB. Emisiunea are o valoare de 8,8 milioane euro şi maturitate de zece ani. Listarea s-a realizat în urma derulării unui plasament privat în noiembrie 2023, în cadrul căruia, municipalitatea a atras 8,8 milioane euro.

În afară de Reşita, alte 15 oraşe şi 5 judete din România au în prezent listate obligaţiuni la BVB. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiş şi oraşele: Alba Iulia, Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Focşani, Iaşi, Năvodari, Oraviţa, Orăştie, Predeal, Siret, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Zalău.

Sectorul obligatiunilor municipale este tinut în frâu în prezent de o prevedere legislative care impune un plafon de trageri de 30% stabilit de Finante pentru orice primărie, orice consiliu local. ”Este un plafon învechit, un plafon inventat în criza din 2008, şi care împiedică dezvoltarea infrastructurii”.  Potrivit VMB Partners, o primărie nu poate lua împrumuturi care să genereze un total al rambursărilor şi plăţilor de dobândă mai mare decât 30% din totalul veniturilor proprii.

Un alt factor care încetineşte dezvoltarea pietei obligatiunilor municipale tine de nivelul redus de cunoştinte financiare al multor primari, care nu au informatii suficiente despre optiuni, maturitări sau instrumente financiare şi nu au încredere în piata de capital, preferând să ia împrumuturi bancare.

”La rândul lor, investitorii sunt circumspecti când nu au la dispozitie bilantul financiar pe care îl vor, când nu au EBIDTA şi nu pot calcula anumiti indicatori. Investitorii sunt interesati, dar primăriile nu fac provizioane pe investitii, sunt elemente de cheltuieli operationale care nu sunt întelese la nivel de companie ci de un sistem contabil învechit. Şi asta generează  reticentă”.

În pofida acestor limitări, Valentin Miron subliniază că interesul pentru obligatiuni municipal este foarte mare din partea emitentilor şi există semnale că şi interesul investitorilor va deveni la fel de mare. ”Vorbim de maturităti similare cu cele oferite de produsele de banking, de investitii necesare în infrastructură”.

Potrivit VMB Partners, primăriile nu pot lansa emisiuni de obligatiuni pe sume foarte mari, existând praguri ale Ministerului de Finante. ”Un pachet de refinantare a datoriilor plus investitii ar putea ajunge la 100-150 mil euro”, a mai spus Valentin Miron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO