Burse - Fonduri mutuale

Valoarea IPO-urilor din Europa a scăzut cu 70% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2010

Valoarea IPO-urilor din Europa a scăzut cu 70% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2010

Autor: Roxana Pricop

10.04.2011, 23:49 43

Valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO-uri) derulate pebursele de valori din Europa a scăzut la 2,95 miliarde de euro înprimele trei luni, mai puţin cu 70% faţă de trimestrulprecedent.

Bursa din Londra a atras cele mai valoroase oferte, în valoaretotală de 2 mld. euro, iar Varşovia a fost cea mai activă, cu 44 deoferte, arată un raport al PwC.

Oferta publică iniţială (Initial Public Offering - IPO) esteprima vânzare de acţiuni derulată de o companie privată pentrulistarea pe bursă. Un număr de 94 de IPO-uri au avut loc în Europaîn primele trei luni din an, în valoare totală de 2,95 miliarde deeuro, sub rezultatele din trimestrul al patrulea 2010, când piaţa aînregistrat 129 IPO-uri de peste 10 miliarde de euro, aratăraportul trimestrial emis de firma de consultanţă şi auditPricewaterhouseCoopers (PwC).

Cele mai mari IPO-uri, în valoare totală de 1,9 miliarde deeuro, au avut loc pe Bursa de la Londra. Acestea au fost derulatede compania de investiţii Justice Holdings, grupul industrial HMSşi compania de real estate Farglory Land Development. Pe loculsecund se situează bursele de la Oslo cu o valoare de 468 milioanede euro a IPO-urilor, iar pe locul al treilea Deut­sche Boerse cu244 milioane de euro.

Bursa din Varşovia coboară pe poziţia a patra cu IPO-uri învaloare de 120 milioane de euro. Cum în primul trimestru al anuluistatul nu a privatizat nicio companie pe bursă, Bursa de laVarşovia a reuşit să atragă 120 milioane de euro prin IPO-uriderulate de companii private şi ocupă prima poziţie în topul celormai active burse cu un număr de 44 de oferte. Pe locul secund alcelor mai active burse se situează Londra cu un număr de 25 deoferte.

Cu toate acestea, Varşovia are potenţialul de a reveni peprimele trei poziţii în clasamentul celor mai IPO-uri dacă statulpolonez va scoate la vânzare un pachet de 10% din banca PKO,tranzacţie estimată să depăşească 1,5 miliarde de euro învaloare.

Pe bursele din Europa, valoarea medie a unui IPO a fost de 40milioane de euro în primul trimestru 2011, comparativ cu o medie de71 milioane de euro în primul trimestru al 2010 şi de 98 milioanede euro în ultimul trimestru al 2010.

"Trimestrul al patrulea părea că promite o reînsănătoşire, daractualele condiţii de piaţă sunt mult mai nesigure, având în vederesituaţia ecomică şi politică la nivel mondial", spune RichardWeaver, partener la PwC.

Pe bursa de la Bucureşti n-a avut loc niciun IPO anul acesta,iar anul trecut singurele două IPO-uri au aparţinut unor fonduri deinvestiţii (iFond Gold şi iFond Financial). Cele mai maritranzacţii aşteptate în acest an sunt vânzările unor pachete deacţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO