Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea de pe Bursa mareste decalajele dintre randamentele fondurilor de actiuni

Volatilitatea de pe Bursa mareste decalajele dintre randamentele fondurilor de actiuni

Click pentru imaginea intreaga

07.03.2007, 17:50 24

Fondul Oportunitati Nationale, administrat de Vanguard Asset Management, a fost campionul lunii februarie, cu un randament al unitatii de fond de 5,5 procente, in conditiile in care fluctuatiile negative ale Bursei si-au pus amprenta asupra performantelor fondurilor de investitii.
"Performanta de 5,49% a unitatii Fondului Oportunitati Nationale inregistrata in luna februarie este rezultatul unei politici echilibrate de investitii. Expunerea pe actiuni a fost partial acoperita prin operatiuni de hedging in perioadele nefavorabile ale Bursei, astfel incat am reusit sa diminuam din impactul scaderii pe blue-chips-uri. Pe de alta parte, investitia in societati de talie medie care au realizat rezultate bune si au evoluat peste media pietei a contribuit la imbunatatirea randamentului", spune Cristian Tudorescu, analist la Vanguard.
Fluctuatia negativa a actiunilor tranzactionate la Bursa s-a facut simtita in rezultatele raportate de fondurile deschise de investitii in luna februarie, mai ales asupra celor care au in structura de portofoliu o pondere ridicata de actiuni cotate la Bursa.
Astfel, daca in luna ianuarie fondul de actiuni BT Maxim conducea in top cu o performanta de 13,23% a unitatii de fond, in luna februarie a obtinut o performanta de 2,9%, fiind devansat de BT Index, fond de actiuni administrat de BT Asset Management, care ocupa locul doi in topul fondurilor de actiuni, cu un randament de 3,14, si de Omninvest, fond de actiuni administrat de SIRA, care a obtinut in cea de-a doua luna a anului un plus de 3,02 procente.
Fondul de actiuni Active Dinamic incheie topul primelor cinci fonduri de actiuni, cu un randament al unitatii de fond de 2,5 %. Raiffeisen Prosper a fost afectat de evolutia descendenta a burselor emergente inclusiv cea romaneasca, raportand pentru luna februarie un minus de 0,82 de procente. Fondul investeste si pe pietele externe.
Clasamentul fondurilor cu plasamente diversificate se deschide cu fondul Fortuna Clasic, administrat de societatea Target Asset Management, care a inregistrat un plus al unitatii de fond de 2,53 procente. Locul doi este ocupat de Fondul pentru Comert Exterior administrat de SIRA, cu un randament de 1,26 procente. Lista continua in ordine descrescatoare cu BT Clasic, care a obtinut un randament de 1,05%, KD Optimus, un plus de 0,87%. Unitatile de fond Concerto, administrat de SG Asset Management, au scazut in luna februarie cu 0,03%.
Performantele inregistrate de fondurile cu plasamente in obligatiuni au suferit o serie modificari in raport cu cele inregistrate in luna ianuarie. Raiffeisen Benefit, ocupantul primului loc in luna ianuarie, a fost inlocuit de fondul Fortuna Gold, administrat de societatea Target Asset Management, care a obtinut un randament al unitatii de fond in luna februarie de 0,94%. Fondul Stabilo, administrat de societatea Pioneer, si Vanguard Protector sunt ocupantii locurilor doi si trei, cu un randament al unitatii de fond de 0,42%, respectiv de 0,41 %.
"Castigatoarele lunii februarie au fost fondurile cu plasamente in instrumente cu venit fix, tinand cont de corectiile existente pe Bursa. Activele nete ale fondului de actiuni Intercapital s-au diminuat in acest interval, in timp ce fondul de obligatiuni Orizont aproape si-a dublat activele de la inceputul anului. Pentru a nu fi afectati de efectele negative ale corectiilor bursiere, investitorii au migrat de la un fond de actiuni la unul de obligatiuni", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, care administreaza fondurile Intercapital, Capital Plus, Orizont si Tezaur.
Transferul activelor de la un fond la altul din cadrul aceleiasi familii a fost incurajata de cei de la Certinvest prin practicarea de comisioane zero in cazul in care rascumpararea de unitatii de la un fond este insotita de cumpararea de titluri de la un alt fond administrat de Certinvest. Fondurile monetare Simfonia 1 si Bancpost Plus au obtinut performante de 0,47 procente, respectiv de 0,38%, fondul administrat de SG Asset Management obtinand primul loc.
Rezultatele obtinute in cea de-a doua luna a anului de fondurile de investitii au cunoscut o usoara scadere in raport cu luna ianuarie, administratorii fondurilor de investitii avand de-a face cu o serie de corectii neprevazute care au afectat Bursa in a doua parte a lunii februarie.
"In continuare vom diminua ponderea pe actiuni pentru a conserva din castigul oferit deja investitorilor, respectiv 8,49% in primele doua luni ale anului. In momentul stabilizarii pietei bursiere expunerea pe actiuni va fi refacuta", spune Tudorescu de la Vanguard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO