Burse - Fonduri mutuale

ZF Live. Maniu Popescu, investitor pe bursă: „Un investitor cu apetit mediu de risc poate câştiga 5-6% pe an la bursă“

Autor: Roxana Rosu

25.02.2016, 00:06 117

Un investitor cu apetit mediu de risc pe bursă poate avea un randament anual de 5-6% în euro, asigurat în spe­cial din dividende, câştig ce este peste cel oferit de dobânzile la depo­zitele ban­care, a spus la ZF Live Maniu Po­pescu, care a început să inves­tească pe bursă în 1995.

El a început să cumpere acţiuni în 1995, dar prima tranzacţie mare a fost în anul 2000, la oferta publică derulată de BRD, când a investit câteva mii de dolari. Din anul 2001, el a început să cum­pere acţiuni din categoria blue chips.

„Portofoliul este format din ac­ţiuni, titluri de stat, dar şi acţiuni la băncile nelistate, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. În total acestea va­lorează cam 500.000 euro. Randa­mentul anual este 5-6% în euro, din divi­dende, mai puţin din tranzacţii. Nu sunt adeptul tran­zacţiilor dacă nu există o oportu­nitate“. Cu experienţă de 20 de ani pe bursă, Maniu Popescu reco­mandă investito­rilor începători să nu se „arunce“ direct la acţiuni, ci să meargă întâi pe fonduri mutuale, cu ex­punere şi pe acţiuni, şi pe instru­mente cu venit fix, poate chiar pe fonduri mo­ne­tare. „Apoi să treacă pe acţiuni, bazându-se mai mult pe re­comandările bro­kerului. Eu am învăţat şi mă uit pe analizele broke­rilor, dar deciziile le iau singur“.

Un alt sfat este să aleagă portofolii administrate, printr-o societate de administrare.

Maniu Popescu a făcut primii paşi pe bursă în perioada în care lucra ca agent comercial şi vindea papetărie în magazine specializate, investind o parte din câştig în fonduri mutuale şi obli­ga­ţiuni.

„La un moment dat am renunţat să mai fiu agent comercial, pentru că stresul era prea mare, şi m-am con­centrat pe bursă. Am fost auto­didact“.

El spune că valoarea portofoliului s-a multiplicat de zece ori în anii de boom, la 500-600.000 euro, dar s-a redus cam la jumătate în criză. Maniu Popescu a ieşit din piaţă în criză şi a reintrat în 2010-2011. „Sunt investitor pe perioadă lungă, de la mediu la lung. În ultimii 20 de ani am trecut prin multe şocuri, aşa că m-am imuni­zat, nu mai reacţionez emoţional“.

Maniu Popescu a învăţat că până la urmă o scădere pe bursă este şi o bună opor­tunitate de a cumpăra. Atunci când preţul unei acţiuni scade cu 10-15%, soluţia este să cumpere în etape, să rebalanseze investiţiile în instru­men­te cu venit fix.

Popescu nu este adeptul investi­ţiilor zilnice, ci s-a orientat spre com­paniile din energie, care dau divi­dende con­sistente. La portofoliul actual, el câşti­gă câteva zeci de mii de euro pe an din dividende.

O companie din energie care a adus de-a lungul anilor câştiguri importante din dividende este OMV Petrom, societate care însă a pierdut mult pe bursă în ultimele luni, pe fondul reducerii profitului după căderea preţului petrolului.  În acest context, Maniu Popescu a decis să oprească achiziţiile de titluri Petrom şi a extins expunerea pe alte societăţi energetice, oligopoluri, care vor avea dividende mai bune.

„Am mers pe societăţi care nu sunt dependende de petrol, precum Transgaz, care depind mult de consum, care nu poate scădea foarte mult“.

Recent, el a testat şi plasamentele pe piaţa externă, intrând pe acţiuni listate, dar cumpărate în marjă, fără expunere mare. În baza unor analize care prognozau creşterea bursei irlandeze, el a cumpărat titluri la Bank of Ireland şi alte bănci locale, care i-au adus un randament foarte bun în ultimul an.

„Raiffeisen Bank a dat dividende cu randament de 15%; de la UniCredit nu am primit nimic“

Maniu Popescu este unul dintre acţionarii minoritari ai Raiffeisen Bank, unde deţine două acţiuni, cu o valoare de achiziţie de 60.000 euro fiecare. El a avut anul acesta un randament de 15% la dividende, respectiv un câştig de aproape 10.000 euro. „Estimez că cele două acţiuni valorează acum circa 72.000 euro dacă aş vrea să le vând. Dar nu vreau să vând“. Maniu Popescu a intrat în acţionariat în momentul în care banca a anunţat consolidarea valorii nominale de un milion de ori, după ce a analizat evoluţia Raiffeisen de-a lungul anilor şi după o discuţie cu preşedintele băncii, Steven van Groningen.

În afară de Raiffeisen, Maniu Popescu este prezent şi în acţionariatul UniCredit Bank, din 1999, odată cu intrarea HVB. „Nu au dat niciodată dividende. Sunt 5.500 de acţionari minoritari acolo. Am sperat că acţionarul majoritar va extinde oferta dată dlui Ţiriac şi spre noi“. Acţiunile deţinute de Maniu valorează circa 100.000 euro. „Au spus că pregătesc o ofertă până la finele lui martie. Mă aştept ca anul acesta să anunţe şi dividende, aşa cum fac pe alte pieţe“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO