Burse - Fonduri mutuale

Ziua tranzactiilor speciale la Bursa

04.07.2003, 00:00 17

Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit din nou un milion de dolari, motivul cresterii fata de zilele anterioare fiind realizarea a doua tranzactii speciale, in valoare de 15 miliarde de lei. Tendinta generala de pe piata a fost una de usoara crestere, indicele BET urcand cu 0,7%.
In cea mai mare dintre tranzactiile speciale s-a transferat un pachet de actiuni in valoare de 12,6 miliarde de lei ale compaiei Turism Transilvania. Tranzactia s-a realizat la pretul de 30.900 lei/actiune, pachetul reperzentand 5,8% din capitalul societatii. Aceasta a fost singura tranzactie de ieri cu actiunile Turism Transilvania. Principalii actionari ai societatii sunt Unita Turism cu 44% si SIF Transilvania cu 39% din actiuni.
In cea de-a doua operatiune speciala de iari s-a transferat un pachet in valoare de 3 miliarde de lei ale companiei de primire, depozitare si expediere a produselor petroliere Oil Terminal Constanta. Pretul la care s-a realizat transferul, 940 lei/actiune, reprezinta maximul ultimelor sase luni de tranzactionare. Tranzactiile de pe piata au mai adaugat 513 miliarde de lei la valoarea transferurilor de ieri cu actiuni ale companiei. Cotatia Oil Terminal a urcat si pe piata si a ajuns la 930 lei/actiune. La inchidere, ultimul transfer s-a realizat la 920 lei/actiune, pret cu 2,2% mai mare fata de cel de miercuri.
Actiunile celor mai mari companii de la Bursa au nu au inregistrat ieri evolutii spectaculoase, dar tendinta a fost una ascendenta. Petrom a urcat cu 1,5% si a ajuns la inchidere la 1.410 lei/actiune. Tillurile Bancii Transilvania au fost ieri, pentru a doua zi consecutiv, cele mai tranzactionate din piata, valoarea actiunilor transferate fiind de 4,9 miliarde de lei. Cotatia actiunilor bancii a mai castigat la inchidere inca 50 de lei si a ajuns la 3.450 de lei. Cotatia maxima a zilei a fost de 3.500 lei/actiune.
Titlurile BRD au atins ieri pragul de 17.000 lei/actiune, dar la inchidere, ultimele operatiuni s-au realizat la 16.900 lei/actiune, la fel ca in ziua anterioara. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiuni BRD a fost de 2,8 miliarde de lei.
Actiunile companiei de prelucrare a titeiului Petrolsub au inregistrat inca o sedinta in care au avansat cu maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Tillurile Petrolsub au inchis sedinta de ieri la 4.500 lei/actiune, cu 15% mai mult fata de cotatia precedenta.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti s-au stabilizat ieri la 6.050 lei/actiune, dupa mai multe zile consecutive de crestere. Acesata a fost si pretul la care s-au transferat ieri toate actiunile Impact. Valoarea operatiunilor a fost de un miliard de lei.
Actiunile societatilor de investitii financiare nu au inregistrat o trendinta evidenta de crestere sau scadere. Doua dintre ele, SIF Muntenia si SIF Oltenia au pierdut cate 50 de lei fata de cotatiile din ziua precedenta, in timp ce SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au castigar cate 50 de lei. Actiunile SIF Moldova au ramas la cotatia de inchidere din ziua precedenta, 2.500 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a celor cinci societati de investitii financiare la finalul sedintei de ieri era de 255 milioane de dolari.



Tranzactii de 852 mil. lei cu actiunile Vega
Actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega) s-au numarat si ieri printre cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 852 milioane de lei. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 465 si 480 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1,3%.
Cotatia medie a actiunilor Petromidia (Rompetrol Rafinare) au urcat cu 1%, dupa ce tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 37.500 si 38.500 lei/actiune. Valoarea celor 17 operatiuni a fost de 287 milioane de lei.
O valoare similara a tranzactiilor au inregistrat si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, listate tot la categoria I a pietei RASDAQ. Cotatia medie a urcat cu 1,8%, dupa ce pretul a oscilat intre 1.370 si 1.400 lei/actiune. Socep are un capital social de 343 miliarde de lei si a distribuit anul trecut un dividend brut de 307 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Comerciale Carpatica, cu tranzactii de peste un miliard de lei. Cotatia medie de ieri a actiunilor bancii a ramas la valoarea din ziua precedenta. Pretul la care s-au transferat ieri cele mai multe dintre actiuni a fost de 19.500 de lei.
Actiunile companiilor detinatoare de spatii comerciale au inregistrat in sedinta de ieri cresteri ale valorii tranzactiilor. Titlurile Valmetex Ramnicu Valcea au inregistrat operatiuni in valoare de 767 milioane de lei, iar cotatia medie a acestora a urcat cu aproape 9%. Tranzactiile de ieri cu actiuni Valmetex s-au realizat la preturi cuprinse intre 2.300 si 2.500 lei/actiune. Compania a rezultat din divizarea societatii Centrul Comercial Cozia. Actiunile acesteia au insumat ieri transferuri in valoare de 420 milioane de lei. Titlurile s-au transferat la 1.900 lei/actiune, pret cu 4% mai mic fata de valoarea anterioara. Cele doua companii sunt controlate de fondul de investitii Broadhurst, care detine direct sau indirect 70% din actiuni.
Titlurile producatoruli de ulei Argus Constanta au avut ieri o evolutie linistita intre 260.000 si 262.000 lei/actiune. In cele zece operatiuni s-au transferat actiuni in valoare de 394 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 0,5%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO