Business Construct

Brexitul îi duce pe români către piaţa imobiliară locală. "Cererea de locuinţe din Marea Britanie s-a dublat"

Brexitul îi duce pe români către piaţa imobiliară...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.07.2016, 00:08 8888

Votul prin care britanicii au decis să iasă din Uniunea Europeană în urmă cu aproape două săptămâni a dublat ce­rerile de locuinţe pentru dezvolta­to­rul Maurer Imobiliare din Braşov, fondat de omul de afaceri Simon Maurer.

Aproximativ 40 de persoane au contactat compania în ultimele zile, în contextul în care, în aceeaşi perioadă din 2015, cererile erau la jumătate.

„Am anticipat cumva acest rezultat şi am targetat ofertele noastre către Marea Britanie, Germania, Italia şi Republica Moldova. Imediat după Brexit, traficul pe site provenit doar din Marea Britanie a crescut cu 85%“, spun reprezentanţii Maurer Imobiliare.

Boom-ul înregistrat pe site s-a concretizat şi în cereri specifice, la telefon şi pe internet, ale românilor stabiliţi în Marea Britanie care au decis să se întoarcă acasă.

„Săptămâna aceasta ne-au sunat două familii - una voia să cumpere trei apartamente din ansamblurile noastre rezidenţiale, cealaltă opt apartamente. Probabil le închiriază sau le revând ulterior şi au rentabilitate 10%. Dacă anul trecut, în luna iunie, aveam 20 de cereri din Londra şi Anglia, anul acesta am avut 40, deci cererea din acea zonă practic s-a dublat“, adaugă cei de la Maurer Imobiliare, companie care va livra nouă blocuri în Braşov şi două în Sibiu.

În 2015, Maurer Imobiliare a vândut peste 700 de apartamente numai până în septembrie, în creştere cu 18% faţă de 2014, iar 2016 va aduce un plus de 20% faţă de 2015, potrivit estimărilor făcute anul trecut de companie.

„La câteva zile după după Brexit, începând cu 29 iunie, a fost o creştere considerabilă a numărului de vizite (pe site - n. red.) din Marea Britanie, cu 30% mai mult decât de obicei. Oricum, Marea Britanie ocupă locul al doilea în topul vizitatorilor de pe site-ul nostru, după România. S-a văzut o cerere în creştere din zona aceea, dar nu putem vorbi încă despre tranzacţii încheiate, a trecut totuşi prea puţin timp“, spune Eduard Uzunov, proprietarul agenţiei imobiliare Regatta Real Estate.

Anul trecut, Regatta Real Estate a avut o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei, la un profit de 344.000 de lei.

La rândul său, Antoanela Comşa, manager general al companiei de dezvoltare imobiliară Gran Via, care a ridicat până acum mai multe ansambluri rezidenţiale în Capitală, spune că, în ultima perioadă, s-au remarcat tot mai multe achiziţii de pachete de apartamente cu fonduri proprii, tendinţă care, de asemenea, ar putea avea la bază dorinţa românilor de a investi acasă.

„Am primit mail de la o doamnă care vrea să cumpere două apartamente şi am mai avut persoane care voiau câte patru sau chiar zece apartamente. În orice caz, per total, cererea în luna iunie anul acesta a fost mai mare decât în iunie anul trecut. Dacă în tot anul trecut am vândut 70 de apartamente, anul acesta doar în primele şase luni am tranzacţionat aproximativ 180. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi ca urmare a legii dării în plată, pentru că oamenii s-au grăbit să prindă condiţiile iniţiale ale legii, când nu ştiau dacă Prima Casă va intra sub incidenţa acesteia“, spune Antoanela Comşa de la Gran Via.

Gran Via a dezvoltat în vestul Capitalei proiectul rezidenţial Timişoara 58 şi lucrează, între alte proiecte pe care le are pe piaţa din România, la Gran Via Park, un ansamblu cu 289 de garsoniere şi apartamente.

Piaţa imobiliară s-ar putea aştepta, în perioada următoare, la un interes crescut al românilor stabiliţi în Marea Britanie pentru sectorul rezidenţial de pe piaţa locală, fie pentru a achiziţiona o locuinţă şi a se restabili în România, fie pentru investiţii, urmând să închirieze sau să revândă proprietăţile achiziţionate.

„Cred că românii se vor uita cu atenţie la oferta rezidenţială din România, dar nu neapărat într-o proporţie semnificativă. Interesul ar putea fi concentrat mai ales asupra proiectelor luate direct de la dezvoltator, pentru a le facilita traseul achiziţiei“, spune Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Ce i-ar putea atrage pe românii de peste graniţe în România sunt preţurile locuinţelor. Dacă în România, un apartament cu trei camere porneşte de la 55.000 de euro, în Marea Britanie preţul mediu al unei locuinţe se apropie de 500.000 de lire sterline, potrivit unor estimări anterioare ale Centrului de Cercetare pentru Afaceri şi Politici Economice, citat de Bloomberg.

În Marea Britanie, impactul este în contrast cu ceea ce se întâmplă pe piaţa locală. Potrivit Bloomberg, sectorul britanic al construcţiilor a înregistrat, în luna iunie, cel mai accentuat declin din 2009, activitatea de pe segmentul construcţiilor rezidenţiale fiind sufocată de perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Segmentul rezidenţial britanic a înregistrat cea mai slabă performanţă, contractându-se în cel mai rapid ritm din decembrie 2012. Activitatea de pe segmentul construcţiilor comerciale s-a contractat de asemenea. Declinul a fost generat de reducerea comenzilor şi lipsa de noi contracte, potrivit Markit Economics. În Marea Britanie lucrează 150.000 de români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO