Business Construct

Panouri solare: Cat de ieftin este verdele

Panouri solare: Cat de ieftin este verdele
23.09.2009, 15:37 108

Piata centralelor solare s-a ridicat in 2008 la un volum deaproximativ 10.000 de metri patrati, iar pentru acest anprincipalii jucatori de pe piata de profil apreciaza o crestere deaproape 50%, la 15.000 de metri patrati. In conditiile in careprogramul guvernamental Casa Verde, de inlocuire a sistemelorclasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energiaregenerabila, a demarat la inceputul lunii august, insa impactulasupra pietei de profil nu va fi unul considerabil, sunt de parereunii dintre jucatorii din piata, fiind nevoie de subventii maiinsemnate.

"Principala problema a programului Casa Verde este ca nu puneaccentul strict pe aspectul economic, avand in vedere ca la nivelulactual de subventionare acordat din partea statului, perioada deamortizare a investitiei este de aproximativ 20 de ani. Daca statular acorda subventii de peste 60%, la fel cum se intampla in stateprecum Franta, Spania sau chiar Turcia, perioada de amortizare ainvestitiei ar scadea la 6-8 ani", a declarat Olimpiu Achim,directorul general al Viessmann Romania, subsidiara locala aproducatorului german de centrale termice Viessmann. Pe segmentulsolutiilor termice pe baza de panouri solare, cota de piata acompaniei in 2008 s-a ridicat la aproximativ 33%, in conditiile incare Viessmann a comercializat peste 3.000 de metri patrati depanouri solare.

La inceputul lunii august, reprezentantul companiei estima oscadere a cifrei de afaceri cu 25-30%, pana la 28-30 de milioane deeuro, in conditiile in care afacerile Viessmann s-au ridicat anultrecut la aproximativ 44 de milioane de euro. Potrivit propriilorestimari, Viessmann are in prezent o cota de piata de 12,5% lacategoria centralelor de apartament si de 17% la centralele muralein condensatie, cu puteri mai mari de 24 kW. In plus, compania areo cota de piata de 33% pe segmentul cazanelor de pardoseala cuarzator, pentru aplicatii civile si industriale.

Achim apreciaza ca programul Casa Verde nu va impulsiona foartemult vanzarile de sisteme de incalzire termica solara, inconditiile in care programul se adreseaza exclusiv autoritatilorlocale, iar statul nu acorda subventii pentru achizitia de astfelde sisteme si nu in mod direct populatiei.

Insa asociatiile de locatari pot depune cereri pentru achizitiaunor astfel de sisteme pentru blocurile de locuinte de la primarii."Programul se adreseaza doar autoritatilor publice locale, care potinstala asftel de sisteme la gradinite, scoli, camine de batranietc. In conditiile in care statul subventioneaza 40% din achizitiade sisteme solare, restul de 60% reprezinta deja prea mult pentrubugetul acestor institutii", a explicat directorul Viessmann.

Costuri mari, economii mai mari. Pretul mediupentru o centrala termica solara variaza intre 2.600 si 2.800 deeuro, la care se adauga costul de montaj plus instalatia de tevi,care difera in functie de dimensiunea locuintei. Cu toate acestea,economiile dupa instalarea unei astfel de centrale pentru incalziresi apa calda pot sari chiar si cu 80% fata de cele obsnuite.

"Procentual, o instalatie bine dimensionata reduce cu 80%cheltuielile cu apa calda menajera si cu 60% sau chiar 80%, daca sefoloseste un cilindru de stocare de mari dimensiuni, cheltuielilecu incalzirea. Pentru incalzilre este greu de cuantificateconomiile in bani, deoarece consumul depinde de foarte multifactori, cum ar fi orientarea casei, gradul de izolare al casei,sistemul de ventilatie si altele", a declarat Adrian Moisa,directorul executiv al Jetrun, companie specializata incomercializarea de centrale termice solare.

"Pentru apa calda menajera, daca avem un consum standard de 200de litri pe zi, la o gospodarie de patru persoane si avem nevoie de3.050 Kw sau 310 mc de gaz pe an pentru incalzirea volumuluirespectiv de la 12 la 45 de grade, o economie de 80% inseamnareducerea consumului de energie sau de gaz cu 6,7 kWh energieelectrica respectiv cu 0,63 metri cubi gaz metan pe zi. La nivelulunui an asta inseamna 2.442 kWh sau 284 metri cubi de gaz metan, lapretul pietei", a explicat Moisa. Astfel, economia pentruincalzirea apei calde s-ar ridica intr-un an la peste 1.000 de lei,in conditiile in care pretul la energia electrica este in prezentde maxim 0,4158 lei/kWh.

In prezent centralele termice solare pot fi folosite si laracirea locuintelor, prin instarea unui sistem de conversie -Climate Well. "Energia solara termica este folosita in modtraditional la incalzirea locuintei, dar cu sistemul Climate Well,energia solara poate fi folosita la racirea unui agent termic, spreexemplu apa, care poate fi utilizat apoi la racirea locuintei fieprin ventilo-convertoare, fie prin pardoseala. Sistemul se bazeazape principiul absorbtei si prezinta avantajul unui consum foarteredus de energie", a adaugat Moisa. Sistemul functioneaza cel maieficient vara, in perioadele de insorire maxima, de altfel, atuncicand este cel mai mult nevoie de racirea aerului din casa.

Si Moisa apreciaza ca impactul programului Casa Verde asuprapietei de profil va fi unul extrem de mic, in conditiile in careacesta nu se adreseaza in primul rand populatiei, iar autoritatilenu dispun de resursele financiare necesare.

"Impactul programului asupra pietei de profil este scazut, dincauza mutarii centrului de greutate la administratiile locale.Aceasta presupune o mai mare birocratie in aprobarea proiectelor,dar si o lipsa de interes din partea primariilor, care nu ausuficiente resurse financiare pentru a-si sustine participatiaproprie la finantarea programului", a apreciat directorul executival Jetrun.

120.000 de beneficiari. Potrivit estimarilorAdministratiei Fondului pentru Mediu, aproximativ 120.000 depersoane ar putea beneficia de prima parte a programului CasaVerde, ceea ce reprezinta aproximativ un numar de 30.000 deapartamente.

"Beneficiarii acestui program ar fi in jur de 120.000 depersoane. Daca echivalarea se face la numarul de apartamente, putemestima ca un numar de 30.000 de apartamente ar putea fi dotate cusisteme energetice alternative", a declarat Vlad Marcoci,presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, din cadrulMinisterului Mediului.

Numarul cladirilor care ar putea fi utilate cu sisteme decaptare a energiilor alternative depinde insa de o serie defactori, precum destinatia cladirii, amplasamentul acesteia sisistemul adaptat, costurile cele mai ridicate fiind pentrusistemele solare de captare a energiei.

In prima etapa a programului Casa Verde au fost depuse la sediulAdministratiei Fondului pentru Mediu 46 de proiecte, valoareaacestora nefiind inca cunoscuta, proiectele urmand sa fie analizatesi evaluate de catre agentie.

Directorul Jetrun considera ca programul ar functiona mai binein varianta initiala, in care fiecare beneficiar, atat autoritatepublica, cat si persoana fizica, era liber sa contracteze direct unfurnizor de sisteme de captare a energiilor alternative, iar statulsa acorde subventii pentru achizitia echipamentelor.

"Cred ca acest program ar functiona mai simplu si maitransparent in varianta initiala, in care fiecare beneficiar eraliber sa contracteze direct cu firmele acreditate in program. Lavarianta initiala se mai puteau aduce imbunatatiri, cum ar fiselectarea imobilelor incluse in program, in sensul avantajariilocuintelor utilizate permanent in detrimentrul caselor de vacantasi in sensul selectiei producatorilor din punctul de vedere alcalitatii", a incheiat Moisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO