Business Construct

Preturi: Primele semne de maturizare a pietei

Preturi: Primele semne de maturizare a pietei
28.08.2008, 11:23 28

Apartamentele vechi din Bucuresti au scazut cu circa 4% de la inceputul anului, in timp ce pretul apartamentelor noi a crescut cu 10%, arata indicele Colliers al preturilor apartamentelor.
Acesta este primul an in care se poate observa o evolutie apropiata de normal a pietei, in care pretul apartamentelor vechi se reduce, in timp ce costul celor noi creste influentat de evolutia pretului la materiale de constructii si al fortei de munca.
Insa, daca comparam luna iulie fata de iunie, pretul a crescut in medie cu 1%, variind insa de la zona la zona, de la plus 8% la minus 6%.
Spre comparatie, indexul realizat de Ziarul Financiar arata o scadere de la inceputul anului a apartamentelor vechi din Bucuresti de 5%, in timp ce siteul magazinuldecase.ro afirma ca pretul acestora a scazut cu 13% fata de ianuarie 2008.
"Valoarea indicelui aferent pietei vechi la nivelul capitalei a inregistrat o crestere de doar 1%. Evolutia individuala a fiecarui sector arata insa schimbari mult mai dramatice. Astfel, sectorul 1 prezinta un avans spectaculos, de 8%, ajungand la 2.250 euro/mp, fata de 2.061 euro/mp cat inregistra in luna mai. La polul opus se afla sectorul 6, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 euro/mp", spun reprezentantii Colliers.
Totodata, pe piata apartamentelor noi, indicele Colliers arata o stagnare, in lunile iulie, iunie si mai, la 1.909 euro/mp suprafata construita plus suprafata teraselor.
"Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an. Totusi, pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului", precizeaza reprezentantii Colliers.
Pe piata imobiliara locala nu exista o statistica oficiala a preturilor apartamentelor. Institutul National de Statistica stabileste in prezent metodologia in vederea realizarii acestui indice, dupa modelul celorlalte state din Uniunea Europeana.
Aceasta lipsa a determinat mai multi jucatori de pe piata imobiliara sa realizeze o statistica a preturilor. Ziarul Financiar rea-lizeaza de circa doi ani un index al pietei imobiliare pe baza anunturilor vanzatorilor. Preturile afisate la vanzare pot fi insa si cu 20% mai mari decat cele la care se incheie tranzactia propriu-zisa.
Potrivit indexului ZF, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in luna iulie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie.
Comparativ cu inceputul anului, indexul ZF arata o scadere de 5%, aceasta depreciere fiind determinata de diminuarea preturilor in ultimele doua luni.
Si siteul magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie-iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 euro. In luna ianuarie a anului 2008 valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro. Totodata, fata de luna precedenta, in luna iulie pretul mediu a scazut cu aproximativ 3%, potrivit reprezentantilor magazinuldecase.ro.
Potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara, tendinta de scadere, observata inca de la inceputul anului, vine atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a crestereii dobanzii de referinta de catre Banca Nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO