Business Construct

Ultimii la consumul de plăci ceramice

FOTO: Shutterstock
30.06.2010, 14:35 111

Consumul mediu anual de plăci ceramice (gresie şi faianţă), unuldintre cei mai importanţi indicatori pentru sectorul de renovăridin construcţii, se ridică la 1,2 mp/cap de locuitor, fiind de douăori mai scăzut decăt în Polonia şi de cinci ori mai redus decăt înSpania, potrivit unui studiu al austriecilor de la Lasselsberger,care deţin brandul Cesarom.

"Romănia se situează în apropierea Germaniei, unde seachiziţionează 1,35 mp de gresie şi faianţă anual per capita.Consumul scăzut de plăci ceramice de pe piaţa locală se justificăprin puterea scăzută de cumpărare, prin lipsa infrastructurii şi autilităţilor în mediul rural", a declarat Eduard Măcărescu,directorul comercial al Lasselsberger Romănia, cu afaceri anuale de150 mil. lei (35,4 mil. euro). Compania este singurul producător depe piaţă care deţine circa 2730% din consumul total, restul fiindimporturi.

Cei mai mari consumatori de plăci ceramice sunt spaniolii, careau şi o tradiţie în acest sens, fiind cel mai mare producător dinEuropa şi au un consum de 5,2 mp de plăci ceramice. Pe locul doi seaflă Grecia, cu un consum de 4,7 mp pe cap de locuitor, urmată deItalia cu 3 mp şi de Polonia, unde consumul este de 2,8 mp. Totuşinivelul consumului din Romănia se apropie de cel al germanilor 1,35mp pe an.

Potrivit studiului, romănii cumpără gresie şi fainţă o dată la20 de ani, iar valoarea achiziţiei este în medie de 750 de lei,echivalentul a unei cantităţi de 30 mp la un preţ mediu de 25lei/mp.

"În Germania de obicei se folosesc plăci ceramice simple deculoare albă, iar schimbarea lor are loc, în medie, o dată la 30 deani. Consumul scăzut de gresie şi fainţă al germanilor se justificăprin conservatorismul acestora. În Italia oamenii obişnuiesc săfolosească modele mai sofisticate, iar în medie schimbarea serealizează cel puţin o dată la 20 ani", explică Măcărescu.

Circa 65% dintre romăni achiziţionează plăcile ceramice dinmagazinele specializate şi doar 35% din cele de bricolaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO