Business Construct

VEKA ia in calcul sa faca o fabrica de profiluri PVC in doi-trei ani

VEKA ia in calcul sa faca o fabrica de profiluri PVC in doi-trei ani
26.05.2010, 14:50 64

VEKA Romania, subsidiara producatorului german VEKA de profiluriPVC, a inregistrat anul trecut o scadere de 42% a cifrei deafaceri, pana la 26,3 mil. lei (6,2 mil. euro), insa veniturileinregistrate de grupul VEKA in Romania au scazut cu 35%, pana lacirca 13 mil. euro, pentru ca germanii fac si importuri directe dela firma-mama.

"Anul trecut vanzarile VEKA in Romania au scazut cu 35% (42%reprezinta scaderea numai de la VEKA Romania), dar au fost companiicare au avut scaderi cu mult mai mari. Am fost oarecum avantajatide faptul ca cea mai mare scadere a pietei a fost pe segmentuleconomic, unde noi nu suntem prezenti, deoarece compania noastracomercializeaza doar profiluri PVC clasa A", afirma GabrielNicolaescu, deputy general manager al VEKA Romania.

Circa 70% din vanzarile VEKA sunt orientate catre proiecteleprivate, doar 30% fiind catre locuintele unifamiliale, inclusivcele oferite prin programul de reabilitare termica al statului.

VEKA a renuntat in mai 2008 la o investitie de 20 mil. eurointr-o fabrica langa Bucuresti, desi proiectul era intr-un stadiuavansat. Chiar daca in Romania piata atingea varful maxim de 1 mld.euro, criza financiara care trecea din SUA in Europa i-a determinatpe germani sa amane investitia.

"In 2008 s-a luat decizia sa se construiasca o fabrica pe piatalocala. La acel moment am beneficiat de serviciile unui expertgerman care a stat in Romania timp de un an si jumatate pentru a neajuta sa pregatim proiectul. In luna mai 2008 ne-am dus in Germaniadupa ce ne-am inteles cu privire la achizitia terenului necesar, amobtinut doua oferte de finantare si am discutat cu furnizorii deenergie in acest sens", spune Nicolaescu.

Chiar daca fabrica nu s-a mai construit, cand piata va ajunge la70% din nivelul din 2008, termenul estimat fiind de doi-trei ani,si cererea va fi constanta, Romania va fi prima tara in care se vaextinde grupul VEKA, care are afaceri anuale de peste 700 mil.euro. Germanii au in prezent 27 de fabrici in 16 tari, in carelucreaza 3.300 de angajati.

Gabriel Nicolaescu, deputy general manager al VEKA Romania:Valoarea investitiei in fabrica s-ar fi ridicat la circa 20 demilioane de euro, iar cei de la grup ne-au spus ca prima investitiein productie, pe care o vor face dupa ce piata isi va reveni, va fiin Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO