Business Hi-Tech

Apple scade puternic la bursa, pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a CEO-ului Steve Jobs

23.07.2008, 19:41 20

Pretul actiunilor Apple, producatorul computerelor Macintosh si al telefoanelor mobile iPhone, a scazut cu pana la 11% pe bursa din Frankfurt, dupa ce estimarile companiei pentru ultimul trimestru nu s-au incadrat in asteptarile analistilor si pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a directorului executiv Steve Jobs, scrie Bloomberg.
Jobs, in varsta de 53 de ani, a fondat Apple la sfarsitul anilor 1970 alaturi de Steve Wozniak. El a fost printre principalii oameni responsabili pentru succesul interfetelor grafice controlate de mouse.
"Steve Jobs este principala forta din spatele companiei, fara acesta cotatia titlurilor s-ar putea chiar injumatati", a declarat Michael Obuchowski, director in cadrul firmei de investitii Altanes Investments, care a inceput sa cumpere actiuni Apple din 2006.
In 2004, Jobs a suferit o interventie chirurgicala reusita pentru tratarea unei forme de cancer la pancreas, insa, in cadrul conferintei sustinute in San Francisco luna trecuta, au aparut din nou speculatii privind starea sa de sanatate. Oficialii companiei nu au dorit sa comenteze acest subiect, precizand ca este o problema personala a lui Jobs.
Cotatia titlurilor Apple s-a depreciat cu 11,92 euro pe bursa din Frankfurt, la 92,57 euro. De la inceputul acestui an, pretul actiunilor a scazut cu 16%.
Profitul net al companiei in T3 a fost de 1,07 mld. dolari (684 mil. euro) sau 1,19 dolari per actiune, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile au urcat cu 38%, totalizand 7,46 mld. dolari (4,77 mld. euro) si depasind estimarile analistilor.
Pe de alta parte insa, previziunile companiei pentru trimestrul al patrulea nu s-au incadrat in asteptarile expertilor. Apple se asteapta la un profit de 1 dolar pe actiune, la venituri de 7,8 mld. dolari (4,90 mld. euro), comparativ cu cifrele de 1,24 dolari per actiune, respectiv 8,3 mld. dolari venituri (5,21 mld. euro) propuse de analisti.
In ultimul trimestru Apple a comercializat 2,5 milioane de computere Macintosh (Mac), atragand consumatorii si clientii din mediul educational cu modele precum notebook-ul ultra-subtire MacBook Air si desktop-ul integrat iMac. Compania din Cupertino, California a inregistrat de asemenea vanzari de 11 milioane de iPod-uri, respectic 717.000 de telefoane mobile iPhone.
In medie, analistul Gene Munster de la Piper Jaffray estima vanzari de 10,3 milioane de iPod-uri, 2,2 milioane de computere Mac si cel putin 700.000 de telefoane mobile iPhone. Potrivit lui Peter Oppenheimer, directorul financiar al Apple, in momentul publicarii raportului trimestrial ce contine estimarile viitoare, oficialii companiei au luat in calcul si situatia economica actuala din Statele Unite. Acestia au avertizat ca promotiile ce vor preceda reluarea ciclului educational, precum si dezvoltarea de noi produse vor afecta marja profitului brut in trimestrul ce urmeaza.
Reprezentantii companiei au declarat ca marja profitului brut va fi de 31,4% in trimestrul al patrulea, in scadere fata de nivelul de 34,2% raportat in trimestrul anterior.
Vanzarile si previziunile privind profitul au depasit timp de opt trimestre consecutive estimarile analistilor, ceea ce a determinat mai multi investitori sa nu ia in considerare raportul.
Incetinirea economiei ar putea afecta capacitatea Apple de a repeta succesul din trimestrul ce tocmai s-a incheiat, trimestru in care compania a inregistrat vanzari record de computere Macintosh si telefoane iPhone, dar si o cerere peste asteptari pentru playerele multimedia iPod.
Apple a epuizat stocurile de telefoane mobile iPhone din prima generatie in luna mai, odata cu pregatirea lansarii noii generatii de iPhone-uri 3G. Oficialii companiei au decis sa amane publicarea rezultatelor privind vanzarile de telefoane mobile din ultimul trimestru pana la aparitia noii versiuni de software.
Acest update a fost lansat concomitent cu introducerea noii versiuni iPhone 3G in 21 de tari, pe 11 iulie. Noul software ce poate fi implementat si pe modelele mai vechi de telefoane mobile Apple permite utilizatorilor sa acceseze serverele de mail ale propriilor companii si permite instalarea de aplicatii software dezvoltate de catre terti.
Apple nu a inclus in raportul sau detalii despre vanzarile noului iPhone 3G. Oppenheimer a adaugat ca Apple va furniza informatii in legatura cu veniturile generate de telefoanele sale celulare din ultimele 24 de luni, masura abordata inca de anul trecut.
"iPhone reprezinta o parte relativ mica a veniturilor totale si a marjei de profit brut", a adaugat el.
Potrivit lui Steve Jobs, compania a vandut un milion de terminale iPhone in primele trei zile de la lansare acestuia, iar stocurile proprii au fost epuizate dupa primele zece zile. De asemenea, reprezentantii AT&T, operatorul exclusiv al Apple pe piata americana, au declarat ca cei ce intentioneaza sa isi achizitioneze noul model iPhone vor fi nevoiti sa astepte pana la trei saptamani pentru a-l putea achizitiona.
"Incercam sa facem fata cererii", a precizat Timothy Cook, directorul de operatiuni al companiei Apple. Compania americana doreste sa distribuie noul telefon in alte 20 de tari pana pe 22 august, intentionand ca pana la sfarsitul anului acesta sa fie comercializat pe un numar total de 70 de piete, printre care si Romania.
Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, va incepe sa proceseze precomenzi pentru noul model al terminalului Apple iPhone inainte de data la care aparatul va fi disponibil in oferta operatorului, in toamna acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO