Business Hi-Tech

CeBIT Istanbul asteapta in premiera participanti din Romania

30.06.2004, 00:00 23



Targul international de tehnologia informatiei si comunicatii CeBIT Bilisim Eurasia, care se va desfasura in luna septembrie in Istanbul, Turcia, va beneficia pentru prima data si de participarea unor firme romanesti, au afirmat organizatorii evenimentului.



CeBIT Bilisim, aflat la a 13-a editie anuala, este organizat de compania HIF, un parteneriat intre germanii de la Deutsche Messe si grupul Interpro din Turcia. Organizatorii au anuntat ca la targ va participa pentru prima oara si gigantul software american Microsoft.



La CeBIT Bilisim, care se va desfasura in perioada 31 august - 5 septembrie, sunt asteptati peste 800 de expozanti, din 22 de tari si regiuni diferite, precum si 160.000 de vizitatori din 65 de tari, a declarat Michael Hoppe, directorul departamentului CeBIT Events Worldwide. Standurile vor fi desfasurate pe o suprafata de 24.000 de metri patrati.



"Speram sa avem intre doi si cinci expozanti din Romania anul acesta", a spus Hoppe. El a precizat ca exista mai multe firme romanesti care s-au aratat interesate de participare, insa o singura confirmare, deocamdata: compania bucuresteana de produse si servicii in telecomunicatii Topex.



Firmele care intentioneaza sa expuna la CeBIT Bilisim trebuie sa plateasca o taxa de 175 de euro pe metrul patrat de suprafata, pentru intreaga durata a targului, a spus Hoppe. El a adaugat ca firmele interesate pot primi finantari din partea guvernelor. Intrebat despre colaborarea cu Guvernul roman in ceea ce priveste participarea romaneasca la CeBIT Bilisim, Hoppe s-a aratat multumit. "Guvernul roman este mult mai deschis in colaborarea cu noi, in comparatie, spre exemplu, cu cel bulgar".



El a mai adaugat ca un promotor foarte important al targului in Romania este Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, care a luat deja legatura cu diverse organizatii din Romania pentru a facilita participarea companiilor romanesti la Istanbul.



Daca vor exista mai multe firme interesate, probabil ca se poate discuta si despre finantari, a spus Roberta Moldoveanu, reprezentanta a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.



Companiile romanesti nu au participat pana acum la CeBIT Bilisim din diverse motive, a spus Michael Hoppe, directorul CeBIT Events Worldwide. "Nu am facut suficient ca sa promovam targul in Romania, pana acum". Dar poate fi vorba si de motive economice, a mai spus el, cu toate ca "in prezent Romania prezinta o dezvoltare buna a mediului economic". O alta explicatie ar putea fi faptul ca targul din Turcia a fost pana acum orientat mai degraba catre partea de hardware decat spre cea de software, iar companiile romanesti exceleaza mai mult in productia de software, a explicat Hoppe.



El a adaugat ca statisticile editiilor anterioare recomanda acest targ pentru vizitare si participare, inclusiv din partea firmelor si oamenilor de afaceri din Romania. Anul trecut, 70% dintre vizitatorii care activau in campul de afaceri au fost fie patroni, fie componenti ai managementului de top al companiilor, a aratat Hoppe. Mai mult, 95% dintre firmele expozante au spus ca au reusit sa comunice eficient cu clientii de care erau interesati.



Targurile CeBIT se mai desfasoara si in locatii precum Statele Unite, Asia sau Australia. Editia principala a targurilor CeBIT are loc anual in orasul german Hanovra.



Editia de anul viitor a targului de la Hanovra va avea drept tema principala outsourcing-ul, a declarat Michael Hoppe, care a mai spus ca aceasta piata este una foarte dinamica in Europa. Daca in 2003 ea s-a ridicat la 95 de milioane de dolari, pentru anul acesta se estimeaza ca va creste la 117 milioane, iar pentru 2005 ea ar putea ajunge la 143 de milioane de dolari, spune Michael Hoppe. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24