Business Hi-Tech

Certitudinile 3GSM Cannes: portaluri mobile de stiri, filme si emisiuni TV

23.02.2005, 00:00 19



TV si muzica in format MP3 pe telefonul mobil au fost cuvintele de ordine la recent incheiatul Congres mondial 3GSM de la Cannes. Acestea vor ajunge la utilizator prin intermediul retelelor 3G "dopate" cu noua tehnologie HSDPA (High Speed Downlink Packed Acces) care isi va face debutul de anul viitor si pe pietele europene.



A doua faza a evolutiei 3G promite viteze de 4-5 megabiti pe secunda, adica de peste zece ori mai mare decat maximul posibil in actualele retele de generatia a treia.



Internetul de mare viteza (broadband) fara fir va fi disponibil si pe laptopuri incepand din 2007, au declarat furnizorii de echipamente de telecomunicatii.



"Industria de telecomunicatii este calauzita de comportamentul utilizatorilor. Ceea ce isi doresc ei acum este mobilitate, viteza mare de comunicare si simplitate", apreciaza Carl-Henric Svanberg, presedintele Ericsson.



Furnizorii de echipamente ofera reteaua, "dupa care e problema fiecarui operator ce face cu ea", spune Svanberg. Asa ca la Cannes sute de firme si-au prezentat solutiile si aplicatiile pentru servicii 3G. Portaluri mobile de stiri, filme, emisiuni TV, jocuri interactive sau magazine de muzica vor "popula" viitoarele retele care vor implementa tehnologia HSDPA, anunta companiile dezvoltatoare de software. "Dar, e foarte important sa adaptezi continutul specificului fiecarei piete", mai crede directorul general al Ericsson, unul dintre liderii mondiali in productia de echipamente telecom.



Jucatorii pietei internationale de telecomunicatii afirma la unison ca 3G a devenit o realitate, din moment ce 18 milioane de utilizatori au facut deja pasul catre noua tehnologie. Deocamdata 3G pare a fi inca un curent adoptat de fanii tehnologiei. "Cand vine vorba de 3G, am observat ca oamenii vor sa stie ca telefonul lor este dotat cu toate caracteristicile tehnice, chiar daca ei nu vor folosi decat cateva", spunea Greg Estell, vicepresedinte si director general al Motorola Mobile Devices pentru Europa.



Incepand cu 2007 numarul utilizatorilor de 3G va fi suficient la nivel mondial pentru a asigura profituri pentru operatori, afirma specialistii industriei de profil. Lumea telecomunicatiilor priveste inainte. Deja se vorbeste despre o noua generatie de comunicatii care va intra pe piata peste cativa ani: "Super 3G" sau 4G, subiect care va fi abordat la viitorul congres mondial al telecomunicatiilor, anul viitor la Barcelona.



* Pe larg, in editia de astazi a saptamanalului Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO