Business Hi-Tech

Cine sta in spatele revolutiilor pe Internet

Cine sta in spatele revolutiilor pe Internet
01.03.2007, 18:21 19

Niklas Zeenstrom si Janus Friis si-au facut un renume de intreprinzatori renegati pe Internet atunci cand au oferit consumatorilor o modalitate neconventionala (si gratuita) de a face operatii cotidiene, cum ar fi efectuarea apelurilor telefonice sau ascutarea muzicii.
Aceasta inseamna uneori fortarea legilor, scrie New York Times.
Friis si Zennstrom au stat in spatele serviciului de partajare a fisierelor Kazaa si a serviciului de telefonie prin Internet Skype. In ultima lor creatie, site-ul de clipuri video Joost, cei doi procedeaza ca la carte - acordurile de impartire a veniturilor au fost semnate, iar licentele au fost acordate.
"Procedam astfel datorita evenimentelor din trecut. Stim cum functioneaza aceste lucruri si, mai presus de orice, nu vrem sa fim blocati intr-un proces care dureaza ani intregi", a declarat Friis.
Zennstrom si Friis s-au intalnit spre sfarsitul anilor 1990 la operatorul suedez Tele2, iar in 1999 si-au infiintat propria companie care activeaza pe Internet. La scurt timp, au dezvoltat tehnologia din spatele Kazaa. Industria muzicala a combatut Kazaa cu aceeasi inversunare cu care a atacat Napster, un alt serviciu de partajare a fisierelor, care a fost fortat sa devina un serviciu legal platit.
Friis si Zennstrom au vandut Kazaa in 2002, dar problemele lor legale nu s-au incheiat. Studiourile de filme si casele de discuri si-au continuat procesele, iar ani intregi cei doi nu au putut calatori in Statele Unite.
In luna noiembrie a anului trecut, noii proprietari Kazaa au reusit sa rezolve ultimele probleme legale. In total, au de platit cel putin 125 de milioane de dolari (95,2 milioane de euro) industriei de divertisment.
In prezent, Friis si Zennstrom lucreaza in Londra in birourile Skype. Desi au vandut afacerea catre eBay pentru 2,6 miliarde de dolari (2,09 miliarde de euro) in 2005, acestia continua sa ramana activi in cadrul companiei - Zennstrom este directorul executiv, in timp ce Friis este vicepresedintele executiv pentru inovatie, o pozitie care i-a permis sa aloce mai mult timp pentru dezvoltarea Joost.
Joost a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu mai multe posturi din cadrul retelei Viacom, printre care se numara MTV, Comedy Central si VH1. Desi detaliile tranzactiei nu au fost dezvaluite, se cunoaste ca Viacom si Joost vor imparti veniturile din publicitate.
"Suntem foarte multumiti de acordul cu Viacom pentru ca ne asigura continut de la cele mai importante dizivii ale lor - MTV, Comedy Central - ceea ce este foarte bine avand in vedere tipul de public pe care il avem", a spus Friis.
Parteneriatul Joost-Viacom ii ofera companiei media un grad de control asupra continutului media - un lucru pe care nu a reusit sa-l obtina de la site-ul popular de clipuri video online YouTube. Astfel, Joost are nevoie de acordul Viacom pentru a oferi un fisier online. In plus, Joost a linistit Viacom in privinta pirateriei si incalcarii dreptului de copyright, sustinand ca platforma pe care o foloseste nu poate fi piratata.
Luna aceasta, Viacom a cerut YouTube, detinut de Google, sa renunte la 100.000 de clipuri cu copyright, deoarece companiile nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste acordarea licenetelor si impartirea veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO