Business Hi-Tech

Cosmote devine un jucator semnificativ pe piata retailerilor GSM daca preia Germanos

08.05.2006, 00:00 20

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania va detine, in curand, cea mai mare retea de magazine proprii dintre toti operatorii de telefonie mobila de pe piata locala si va juca un rol important in sectorul de distributie de telefoane si accesorii GSM, daca tranzactia prin care Cosmote Grecia va achizitiona pachetul majoritar de actiuni al Germanos, cel mai mare retailer telecom din Europa Centrala si de Est, va fi perfectata astazi, conform planurilor publicate de cele doua parti.

Potrivit unui anunt comun al companiilor elene Cosmote si Germanos, Cosmote poarta negocieri exclusive pentru achizitia pachetului de 34,8% din actiuni care ii asigura controlul grupului Germanos, de la fondatorul si principalul actionar al acestuia, Panos Germanos.

Lantul retail Germanos este prezent in Grecia, Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Cipru si Macedonia si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri totala de 1,02 mld. euro, in crestere cu 19%, in timp ce profitul net a crescut cu 17%, pana la 63,1 mil. euro.

In ce priveste influentele acestei tranzactii pe piata locala, contactati de ZF, reprezentantii Cosmote Romania si Grecia nu au dorit sa faca niciun comentariu. Totusi, nu este greu de anticipat ca tranzactia va consolida pozitia operatorului in Romania, care face eforturi sa atraga clienti dupa relansarea din luna decembrie a anului trecut - un demers in care reteaua de distributie joaca un rol esential.

De altfel, Cosmote - care detine doar 12 magazine proprii in Romania, a incheiat recent un parteneriat exclusiv cu compania Avenir Telecom, pentru a-si asigura prezenta exclusiva a produselor si serviciilor sale in cele 68 de magazine aflate sub brandul Internity. La data respectiva, nici-una dintre cele doua companii nu a dorit sa ofere detalii privind datele financiare ale contractului, insa surse apropiate tranzactiei sustin ca operatorul de telefonie a facut o oferta de nerefuzat catre Avenir Telecom, care a renuntat astfel sa-si reinnoiasca parteneriatul cu Orange Romania.

Achizitia Germanos va ridica numarul magazinelor proprii ale Cosmote din Romania la 116 unitati, de cateva ori mai multe decat cele ale operatorilor de telefonie mobila, si va deveni, pe de alta parte, cel putin in prima faza, si un jucator semnificativ pe piata retailerilor GSM. La aceasta data, nu se stie care va fi strategia adoptata de Cosmote in ce priveste brandul sub care vor functiona aceste magazine si nici daca parteneriatele Germanos cu ceilalti operatori de telefonie mobila vor fi mentinute. In Romania, Germanos este partener cu operatorii Vodafone Romania si Cosmote Romania. Din acest punct de vedere, mutarea facuta de Cosmote ar putea schimba semnificativ strategiile retailerilor telecom din Romania. De altfel, un alt semn de intrebare ridicat de tranzactie este si daca anuntatul rebranding al magazinelor Germanos, cu o sigla si un concept de amenajare noi ale punctelor de vanzare va mai avea loc. La fel, nu exista informatii acum nici daca obiectivul de dublare a numarului de magazine Germanos din Romania pana in luna martie a anului urmator va mai ramane in picioare.

In ce priveste efectele acestei achizitii la nivel regional, analisti citati de presa elena considera ca prin achizitia lantului retail Germanos, compania OTE - proprietarul Cosmote, urmareste cresterea valorii companiei in vederea vanzarii unui pachet de actiuni catre un investitor strategic.

De altfel, Ministerul Finantelor din Grecia a anuntat ca anul acesta isi va mentine participatia de 36,8% la grupul OTE, insa urmareste vanzarea, anul viitor, a unui pachet semnificativ de actiuni catre "un investitor strategic major din Europa", potrivit presei elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO