Business Hi-Tech

Cubic Telecom din Irlanda incearca sa transforme toate apelurile internationale in apeluri locale

03.10.2007, 20:06 113

Internetul are un potential imens de a perturba afacerile traditionale - telegramele au disparut, vanzarile de CD-uri cu muzica sunt in declin, iar tirajele ziarelor scad, scrie cotidianul International Herald Tribune.
Cu toate acestea, un business destul de profitabil a reusit momentan sa scape de atingerea retelei globale - apelurile internationale prin telefoanele mobile. Acest lucru este pe cale sa se schimbe, sunt de parere analistii, deoarece, in luna octombrie, compania Cubic Telecom va lansa ceea ce ei numesc primul telefon mobil global.
Aparatele traditionale, de la operatori precum Vodafone, Orange, T-Mobile sau AT&T, se bazeaza pe retelele GSM pentru a functiona (Global System for Mobile Communications, initial Groupe Special Mobile).
Terminalele pot fi in teorie utilizate si in alte tari pentru a efectua si primi apeluri (majoritatea telefoanelor mobile furnizate de operatorii americani Verizon si Sprint functioneaza numai pe teritoriul Statelor Unite).
Tarifele internationale de roaming sunt insa foarte ridicate, ajungand chiar pana la 5 dolari (3,5 euro) pe minut.
In functie de locatia din care se efectueaza apelul si destinatia dorita, o convorbire de doar 20 de minute poate costa intre 60 si 100 de dolari (42 - 71 euro).
Consumatorii au optiunea de a inchiria un telefon local sau cumpara o cartela de efectuat apeluri internationale, insa nimeni nu le va stii noul numar de telefon.
In Statele Unite costurile de apelare a destinatiilor straine sunt de asemenea ridicate. Verizon taxeaza clientii cu 1,5 dolari (1,05 euro) pe minut pentru majoritatea destinatiilor, insa tarifele practicate de AT&T pot varia intre 2,52 dolari (1,77 euro) pe minut (Grecia) si 3,65 dolari (2,57 euro) pe minut (Australia).
In prezent, majoritatea operatorilor de telefonie mobila ofera planuri tarifare speciale pentru apelurile internationale, care presupun plata unui abonament mai mare pentru a obtine tarife pe minut mai mici. Insa, nicio oferta a operatorilor nu se poate compara cu planurile tarifare ale companiei Cubic. Utilizatorii primesc un telefon cu care pot efectua apeluri in 214 tari, la preturi ce pot fi cu 50-90% mai mici decat cele practicate de marii operatori de telefonie.
Spre exemplu, un apel din Insulele Bahamas este taxat cu 29 de centi pe minut, in timp ce o convorbire din Rusia are un tarif de 49 de centi pe minut - preturi cu aproximativ 90% mai scazute decat cele practicate de T-Mobile Statele Unite si AT&T.
Unul dintre principalele avantaje ale solutiei propuse de Cubic este lipsa abonamentului. Pachetul functioneaza ca un telefon cu cartela prepay, pe care se pot incarca bani pentru a efectua apeluri.
Oferta Cubic este insa mult mai complexa. Pe site-ul MaxRoam.com al companiei, utilizatorii pot obtine gratuit numere de apel locale in maximum 50 de orase din intreaga lume. Practic, un client poate avea un numar pe care poate fi apelat in Paris, unul in Londra si altul in Berlin. Toate numerele redirectioneaza apelurile catre acelasi telefon mobil.
Serviciul elimina necesitatea de a imparti colegilor si prietenilor o serie de numere internationale pentru fiecare calatorie, iar acestia nu vor mai fi nevoiti sa plateasca sume exorbitante doar pentru cateva minute de convorbire.
Reprezentantii Cubic au precizat ca solutia lor a inregistrat foarte mare succes in randul persoanelor care au emigrat in Statele Unite, deoarece le permite sa pastreze legatura cu rudele platind echivalentul unui apel local.
Conectarea apelurilor se realizeaza prin internet, iar calitatea vocii este specifica acestor tipuri de servicii (precum Skype sau Yahoo! Messenger): interlocutorii se pot intelege, insa sunetele sunt atenuate si exista o intarziere ce poate varia intre un sfert de secunda si o secunda.
Sistemul functioneaza dupa principiul utilizat si de alte servicii care faciliteaza apelurile prin internet. In momentul in care utilizatorul apeleaza un numar, telefonul acestuia suna cateva secunde mai tarziu, iar un robot il informeaza ca apelul sau va fi conectat.
Pentru a evita retelele scumpe ale operatorilor de telefonie mobila, Cubic foloseste propriul sistem, care apeleaza atat emitatorul, cat si receptorul unui apel. Aceasta tehnica, desi eficienta, poate adauga circa 25 de secunde de asteptare pentru fiecare apel.
Cubic pune la dispozitia clientilor si un serviciu pe baza de abonament lunar. Pentru 42 de dolari (29,6 euro) pe luna, utilizatorii pot activa optiunea de apeluri nelimitate prin retele wireless (Wi-Fi). Acestia pot primi un numar necontorizat de apeluri in preajma oricarui hotspot (punct de acces) de internet din lume si se pot efectua un numar nelimitat de apeluri catre orice destinatie, la un pret de 1 penny pe minut.
Serviciul functioneaza si cu hotspot-urile protejate prin parola, insa nu cu cele care necesita autentificare prin intermediul unei pagini web. Spre deosebire de unele terminale mobile comercializate de T-Mobile, care comuta automat intre retele Wi-Fi si retele de telefonie mobila, telefonul Cubic inchide apelul atunci cand utilizatorul paraseste punctul de acces la internet.
Aceasta nu ar reprezenta un inconvenient major, intrucat efectuarea apelurilor internationale la preturi atat de reduse poate economisi sume importante de bani. Calitatea vocii este foarte buna, insa unele convorbiri ar putea fi perturbate de zgomote aleatorii. In multe privinte, telefonul Cubic este diferit de cele traditionale. Avand o cartela care nu este asociata niciunei tari, apelantul trebuie sa introduca codul tarii si al orasului de fiecare data cand efectuaza un apel, chiar daca este vorba de o convorbire cu vecinul sau. Un alt inconvenient al serviciului ar fi faptul ca tarifele pentru fiecare destinatie nu sunt fixe. Ele se stabilesc zilnic, insa nu exista riscul ca preturile sa depaseasca 15 centi pe minut.
Insa, pentru ca nu se percepe o taxa lunara, utilizatorii pot pastra telefonul Cubic pana cand se deplaseaza in strainatate sau au nevoie de a apela pe cineva din afara tarii. In momentul parasirii tarii, acestia pot redirectiona toate apelurile de pe telefonul mobil principal catre Cubic sau isi pot informa prietenii si colegii de noul lor numar.
Telefonul Cubic, care costa 140 de dolari (98,7 euro), are camera foto digitala si este dezvoltat de catre Pirelli, producatorul italian de anvelope. Meniurile telefonului sunt insa destul de incomode, iar sistemul de operare tinde sa se blocheze.
Consumatorii au posibilitatea de a achizitiona cu 40 de dolari (28,2 euro) numai cartela SIM de la Cubic, care, in teorie, transforma orice alt telefon mobil intr-un centru de apel international. Reprezentantii companiei au precizat ca SIM-ul este compatibil cu orice telefon GSM deblocat si functioneaza exact ca pe telefonul Cubic, dar nu permite efectuarea si primirea apelurilor prin retele wireless.
Multi analisti sunt de parere ca firma Cubic va avea probleme in a explica publicului facilitatile complete ale solutiei lor, insa, pentru moment, sloganul "toate apelurile internationale sunt apeluri locale" pare suficient.
Cubic Telecom, cu sediul in Irlanda, are o echipa de doar 13 angajati, cu o experienta vasta in domeniul cardurilor preplatite, insa fara prea multa pricepere pe segmentul vanzarilor de telefoane mobile. Planurile companiei, desi ambitioase si inovative, sunt inca incomplete. Cubic inca trebuie sa dezvolte numeroase componente de baza, precum divizia de suport tehnic, documentatii pentru serviciile sale, dar si planuri tarifare.
Oferta lor este insa foarte atractiva: telefon mobil cu 140 de dolari sau cartela SIM cu 40 de dolari si posibilitatea de a economisi mii de dolari in fiecare an.
Imbinarea telefoniei mobile cu internetul are potentialul de a ataca suprematia marilor operatori care impun tarife foarte ridicate. Site-uri care ofera astfel de servicii (jaxtr.com, jajah.com, justvoip.com) apar in permanenta, insa, asemenea blog-urilor si site-urilor de networking social, unele isi vor cladi un public, in timp ce altele vor disparea treptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO