Business Hi-Tech

DCS va lansa servicii de TV prin satelit luna aceasta

09.06.2005, 18:15 25

Digital Cable System (DCS), un consortiu de aproximativ 50 de companii de cablu TV romånesti, a anuntat semnarea unui contract pe cinci ani cu firma suedeza Nordic Satellite AB care va permite DCS sa lanseze påna la sfårsitul acestei luni servicii de televiziune prin satelit de tip Direct-To-Home (DTH).

Serviciile DTH permit utilizatorilor care nu sunt conectati la reteaua unui operator de cablu TV sa receptioneze canale TV la domiciliu, prin intermediul unei antene de satelit si al unui decodor. Pe piata mai activeaza in prezent operatorul Romanian Cable System (RCS), care a lansat la sfårsitul anului trecut un serviciu din aceasta categorie. Prin acest contract, DCS a obtinut de la NSAB accesul la doua transpondere ale satelitului Sirius-2 (parti componente ale satelitului care asigura retransmiterea de programe TV). Valoarea contractului nu a fost dezvaluita de oficialii celor doua companii.

Conform unor surse din piata, astfel de tranzactii au o valoare de aproximativ un milion de dolari anual pentru fiecare transponder utilizat, iar a??valoarea contractului cu NSAB se situeaza la nivelul pieteia??, a spus pentru ZF Gheorghe Minea, presedintele DCS. Consortiul romån este format 80% din mici operatori de cablu, cu precadere din zona rurala, si 20% din firme cu obiect de activitate asemanator (furnizori de infrastructura etc.), a mai spus Minea. DCS a fost infiintat la inceputul acestui an si are aproximativ 40 de actionari, atåt persoane fizice cåt si juridice.

Pentru inceput, oferta DCS va contine 30 de programe TV ce vor putea fi livrate prin satelit oriunde in Romånia, insa principala zona vizata va fi cea rurala, unde consumatorii nu se afla in aria de acoperire a operatorilor prin cablu.

Abonamentul va fi comparativ cu cel al abonamentului la televiziunea prin cablu, a mai spus Minea.

Compania suedeza Nordic Satellite AB (NSAB) este detinuta in proportie de 75% de Astra, consortiul care opereaza cea mai mare retea de sateliti din lume. NSAB detine in prezent doi sateliti (Sirius 2 si 3) si intentioneaza sa achizitioneze inca unul (Sirius 4) in aproximativ doi ani, a spus pentru ZF Lennart Bjorn, senior sales representative.

NSAB va inaugura oficial un mic birou in Romånia la jumatatea acestei luni. a??Investitia nu a fost mare si pentru inceput aici vor lucra doi angajatia??, a mai spus Bjorn. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO