Business Hi-Tech

Dell: Din cauza turbulentelor din industria PC-urilor, crestem pe servicii

11.04.2005, 18:21 11

Cel mai mare producator de PC-uri din lume, Dell, a resimtit anul acesta incetinirea ritmului de crestere a vanzarilor de PC-uri la nivel mondial, insa spera totusi sa creasca mai rapid decat piata datorita noilor segmente de activitate.

Afacerile Dell vor creste in urmatorii trei-patru ani de la 50 mld. $ pe an (39 de miliarde de euro) pana la 80 de miliarde $ anual (62,5 miliarde de euro), in special datorita serviciilor IT, a declarat Kevin Rollins, director executiv al companiei, in fata analistilor de pe Wall Street.

Noile produse, precum televizoarele cu ecran plat, imprimantele si echipamentele de stocare a datelor, vor face ca Dell sa devina oarecum imuna la problemele de pe piata principala, cea a PC-urilor, a explicat el. Rollins a citat datele IDC pentru piata mondiala a computerelor personale, aratand ca vanzarile au crescut cu doar 10%, fata de cifrele anticipate si fata de media de 16 procente pentru cele sase trimestre anterioare.

"Rezultatele noastre pe primul trimestru au aratat ca lucrurile se misca mai incet, mai lent decat ne-am fi asteptat", a recunoscut seful Dell.

El a spus insa ca acest lucru nu se resimte decat pe piata PC-urilor, restul afacerilor fiind pe un trend pozitiv. "Altfel am fi fost nevoiti sa revizuim negativ previziunile noastre privind evolutia companiei", a spus el. Din contra, Dell si-a reafirmat toate cifrele estimate anterior in privinta rezultatelor pe primul trimestru din 2005.

Primul trimestru in anul fiscal al Dell se incheie la sfarsitul acestei luni, iar compania estimeaza incasari totale de 13,4 miliarde de dolari (peste 10 miliarde de euro), cu 16% peste cele realizate in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul urmeaza sa creasca in perioada februarie-aprilie 2005 cu aproape 32% fata de anul trecut.

Analistii spun ca decizia Dell de a-si extinde afacerile dincolo de PC este de admirat, dar ca deocamdata compania depinde intr-o foarte mare masura de industria computerului personal. "Cred ca mai mult de 75% din venituri sunt realizate in segmentul PC-urilor", a declarat un specialist al companiei americane de analiza Bernstein. El a spus ca si serviciile sunt parte a industriei PC-urilor si depind de ea.

Seful celui mai mare producator de PC-uri din lume a tinut sa sublinieze faptul ca succesul Dell se bazeaza si pe stabilitatea companiei. El a amintit recentele evolutii de pe piata PC-urilor - decizia IBM de a vinde divizia sa specializata, problemele HP, esecul Gateway de a-si stabiliza evolutia - si a apreciat ca in general cumparatorii nu apreciaza astfel de probleme si vor sa cumpere de la compania care ramane mai stabila.

In ultimii ani, liderul pietei a reusit sa isi creasca cota de piata in Statele Unite si sa isi extinda prezenta la nivel international. Compania este prezenta si in Romania prin mai multi distribuitori.

Vanzarile Dell au crescut anul trecut la nivel mondial cu 21%, in timp ce media cresterii in aceasta industrie a fost de numai 13 procente.

Pentru anul fiscal 2005 (incheiat la 28 ianuarie), Dell a raportat incasari de 49,2 miliarde de dolari (38,4 miliarde de euro), cu 18,7 % mai mari decat anul anterior si un profit net de 3 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro), cu 25,6% mai amre decat anul anterior. Doar jumatate dintre incasarile de anul trecut au provenit din vanzarile de PC-uri, iar Rollins a apreciat ca acestea vor ajunge peste trei-patru ani sa insemne doar 30% din afacerile companiei.

dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO