Business Hi-Tech

Demisia lui Jobs a şters 52 mld. dolari din indicele S&P 500, iar fanii îşi deplâng idolul

Demisia lui Jobs a şters 52 mld. dolari din indicele S&P 500, iar fanii îşi deplâng idolul

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

25.08.2011, 16:35 540

Demisia surprinzătoare de miercuri noapte a lui Steve Jobs de la conducerea Apple a şters 52 miliarde dolari din valoarea indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York înainte de debutul şedinţei de joi, în timp ce fanii şi investitorii deplâng retragerea unei legende a tehnologiei.

Contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut cu 0,6% în tranzacţiile electronice pe S&P 500 după apariţia comunicatului privind demisia lui Jobs, potrivit Bloomberg. Valoarea totală a indicelui era de 9.340 de miliarde de dolari la finalul şedinţei de miercuri.

Acţiunile Apple au căzut cu până la 7% în sesiunea electronică de seară, anunţând o zi de foc joi pentru piaţa Nasdaq şi indicele S&P 500. La o capitalizare de aproape 350 miliarde de dolari, acţionarii ies în pierdere cu peste 20 de miliarde de dolari în urma deprecierilor de miercuri seară. Apple este cea mai mare companie din componenţa indicelui Nasdaq 100 şi a doua din cadrul S&P 500.

Jobs (56 de ani), care a supravieţuit cancerului la pancreas şi unui transplant de ficat, conduce Apple de la 29 iulie 1997, perioadă în care acţiunile companiei au crescut cu 9.020%, iar capitalizarea bursieră a urcat de la 2,08 miliarde de dolari la 348,7 miliarde de dolari, pe locul al doilea în SUA după gigantul petrolier Exxon Mobil.

De altfel, Apple a depăşit pentru scurt timp în luna august Exxon Mobil, devenind temporar cea mai mare companie din lume.
Directorul operaţional executiv al Apple, Tim Cook, va prelua postul de director general, în timp ce Jobs va primi ocupa funcţia de preşedinte al companiei.

"Istoria Apple s-a identificat îndeaproape cu Steve Jobs. Când se implică, performanţele depăşesc toate aşteptările. Acţiunile vor stagna până când Tim Cook va putea convinge investitorii şi îşi va demonstra valoarea. Nu este sfârşitul pentru Apple, doar încheierea unui capitol", comentează pentru Bloomberg un analist american.
Sub îndrumarea lui Jobs, Apple a introdus electronice care au revoluţionat industria telefoanelor mobile şi conţinutului media digital şi au împrospătat sectorul computerelor şi laptop-urilor cu o alternativă la PC-ul Microsoft Windows.

Jobs a câştigat datorită atenţiei la detaliu, accentului pus pe uşurinţa în utilizare a produselor şi dorinţei aparente de a sfida aşteptările şi convenţiile industriei IT.

Cu competitori de talia Google, Microsoft sau IBM, Apple a reuşit să rămână independentă şi să domine anumite segmente de piaţă, devenind o emblemă a industriei tehnologiei şi unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume.

Unii analişti compară plecarea lui Steve Jobs cu schimbarea de conducere a General Electric din noiembrie 2000. Capitalizarea gigantului GE a scăzut cu 323 miliarde de dolari din 27 noiembrie 2000, când compania a anunţat plecarea lui Jack Welch din poziţia de preşedinte şi director general.

"Pierderea unui vizionar este foarte grea. Este trist, dar nu o surpriză totală. Întrebarea este dacă Apple va avea în continuare viziunea necesară pentru a-şi dezvolta poziţia pe piaţă. Uneori companiile care îşi pierd vizionarul continuă să facă bine ceea ce au mai făcut, dar orice schimbare de paradigmă este mai grea", a arătat un alt analist.

Între timp, fanii Apple şi ai lui Steve Jobs din întreaga lume deplâng pe internet demisia idolului lor, unele mesaje sunând a elogiu.
"Steve Jobs a fost un Leonadro da Vinci al epocii în care trăim", a scris scriitorul şi jurnalistul britanic Tony Parsons pe Twitter, potrivit Reuters.

În Asia, unde Jobs are "legiuni de fani" şi Apple se "bucură" de numeroase produse care imită binecunoscutele computere, telefoane şi tablete ale companiei, sentimentul general al fanilora fost unul de surpriză, mai ales că anunţul are loc la numai câteva săptămâni înainte de mult-aşteptata lansare a iPhone 5, care ar trebui să aibă loc în toamnă.

Majoritatea fanilor din întreaga lume, din SUA până în Australia, Singapore şi Coreea de Sud, s-au arătat surprinşi de anunţ dar nu se aşteaptă ca Apple să aibă probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO