Business Hi-Tech

Derivativele departe de adevar, dar totusi atat de aproape

21.10.2003, 00:00 20

Liberalizarile ce vor fi operate pe piata financiara pana in 2007, inclusiv inlaturarea restrictiilor legate de constituirea de depozite in lei de catre nerezidenti, se vor reflecta intr-o dinamica ascendenta a operatiunilor speculative si deci in sporirea riscurilor pentru banci.
Aceste situatii vor conduce, in opinia specialistilor bancii centrale, fara discutie la cresterea rolului instrumentelor financiare derivate in economie.
"Pentru a-si mentine un nivel ridicat de profitabilitate si pentru a face fata concurentei, dupa anul 2007, bancile vor trebui sa fie pregatite sa-si asume si sa gestioneze in mod eficient riscuri mai mari, atat in nume si cont propriu, cat si in numele clientilor lor. Si asta cu atat mai mult cu cat indicatorul de solvabilitate va inregistra o depreciere artificiala, datorata trecerii la metodologia de calcul stabilita de New Basel Capital Accord", se arata intr-un studiu al Bancii Nationale a Romaniei privind piata derivatelor.Acum piata romaneasca a derivatelor este ca si moarta, foarte putine banci "miscandu-se" in acest ring. Bancile se feresc inca sa-si asume riscurile impuse de astfel de operatiuni, mai ales in nume propriu. Volumul tranzactiilor cu instrumente financiare derivate (IFD) in Romania s-a situat, in 2002, la nivelul de 5.620 mld. lei (170 mil.$), valoare de sapte ori mai mica decat cea inregistrata in Cehia la sfarsitul lunii aprilie 2002, respectiv 1,217 mld.$ .De asemenea, potrivit sursei citate, ponderea tranzactiilor cu IFD in totalul activelor din sistemul bancar romanesc se mentine scazuta, respectiv 2,3% la sfarsitul lunii iunie a anului 2002, in comparatie cu 205,4% in Polonia, valoare inregistrata in aceeasi perioada de referinta.De la 1 septembrie 2002, bancile de pe piata romaneasca pot efectua operatiuni in cont propriu si in contul clientilor cu urmatoarele IFD: futures (vanzare/cumparare ulterioara la un pret stabilit la incheierea contractului) pe cursul de schimb, futures pe rata dobanzii, forward (la scadenta se deconteaza diferenta dintre pretul stabilit si cel existent) pe cursul de schimb si forward rate agreements, swap (operatiune de vanzare cumparare simultana cu decontare la scadente diferite, la cursuri stabilite) pe devize si swap pe rata dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO