Business Hi-Tech

Divizia de telefonie mobila a OTE va cumpara CosmoRom

27.05.2005, 18:41 20

Dupa o lunga perioada in care CosmoRom a afectat serios rezultatele financiare ale RomTelecom, compania romåneasca a gasit un cumparator pentru divizia sa de telefonie mobila cu probleme.

Dupa ce oficialii RomTelecom au declarat in numeroase rånduri ca situatia CosmoRom va fi transata in prima jumatate a acestui an, promisiunea a fost indeplinita a??pe ultima suta de metria??. Anuntul oficial privind vånzarea operatorului de telefonie mobila catre divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, CosmOTE, urmeaza sa fie facut in cursul acestei dimineti.

Prin preluarea CosmoRom, CosmOTE isi confirma strategia de consolidare a prezentei pe pietele de profil din zona Balcanilor, sunt de parere analistii.

CosmOTE a preluat, recent, companiile GloBul (Bulgaria) si CosmoFon (Macedonia), ambele controlate integral de OTE. Transferul actiunilor se va incheia in al treilea trimestru din acest an.

Conform unor surse din piata citate de Mediafax, CosmOTE va plati 20 de milioane de euro pentru 70% din CosmoRom, urmånd ca operatorul elen sa investeasca in urmatorii ani aproximativ 400 de milioane de euro pentru restructurarea CosmoRom.

Investitia necesara pentru repunerea pe linia de plutire a CosmoRom se cifreaza la aproximativ jumatate de miliard de euro. Conform analistilor, aceasta suma este prea mare pentru RomTelecom in acest moment, mai ales ca operatorul trebuie sa-si urmareasca planul propriu de dezvoltare a retelei, pe piata romåneasca de profil existånd competitori puternici, iar rata de penetrare a telefoniei mobile a depasit 50%.

Infiintat in ianuarie 1999 ca filiala detinuta integral de catre RomTelecom, CosmoRom si-a lansat serviciile comerciale in mai 2000, cåtiva ani mai tårziu fata de ceilalti doi operatori GSM, Connex si Orange. RomTelecom nu a avut insa capacitatea de a-si finanta in acelasi timp propriul program de dezvoltare si programul de investitii al CosmoRom, astfel ca operatorul de telefonie mobila avea, la sfårsitul anului 2004, o cota de sub 2% din piata de telefonie mobila. Daca va fi relansat cu succes, CosmoRom se va confrunta cu o competitie foarte puternica, avånd in vedere ca Orange si Connex detin impreuna aproximativ 95% din piata. Orange a inregistrat venituri de 624 de milioane de euro si profit operational de 335 milioane de euro anul trecut, in timp ce Connex a avut venituri de 553 milioane de euro si profit operational de 182 milioane de euro.

a??Este putin probabil ca RomTelecom sa investeasca acum o suma semnificativa de bani in relansarea CosmoRoma??, au declarat recent pentru ZF surse din piata de telecomunicatii. a??Este mai probabil ca relansarea sa fie asumata de un investitor cu forta financiara si expertiza in domeniul telefoniei mobilea??. CosmoRom s-a confruntat in ultima perioada cu deficiente financiare si operationale, datoriile acumulate cifråndu-se la aproape 210 milioane de euro, iar pierderile inregistrau peste 225 milioane de euro.

In perioada ianuarie-martie 2005, numarul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila oferite de divizia CosmoRom a crescut cu 2,8%, påna la 87.517 persoane. Pe segmentul utilizatorilor cu abonament, compania a consemnat insa o scadere de 10,5% a contractelor, contrabalansata de segmentul serviciilor preplatite.

Veniturile operationale ale CosmoRom s-au cifrat, in primele trei luni ale anului, la 1,4 milioane de euro, in vreme ce pierderile companiei de telefonie mobila au fost de 7,1 milioane de euro.

In intervalul 1999-2003, CosmoRom a raportat pierderi cumulate de aproape 7.500 miliarde de lei (278 milioane de euro la cursul valutar mediu din aceasta perioada).

Intr-o declaratie facuta cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare pe anul trecut, in luna februarie, directorul general al RomTelecom James Hubley a afirmat ca a??isi doreste o solutie care sa-i ofere un partener viabil in domeniul telecomunicatiilor GSMa??.

a??Va dati seama ca si pe noi ne ingrijoreaza, ne innebuneste pur si simplu faptul ca reusim sa obtinem niste rezultate bune si constatam ca o parte din ele sunt anulate din cauza problemelor legate de CosmoRom. Fiecare luna care trece fara sa gasim o solutie inseamna pentru RomTelecom un impact financiar foarte puternic asupra costurilora??, a subliniat cu acea ocazie directorul general al operatorului.

La råndul sau, ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy a spus la inceputul anului ca una dintre prioritatile actualului guvern este relansarea CosmoRom, solutie care ar favoriza competitia de pe piata romåneasca.

CosmoRom este controlat in proportie de peste 99,9% de operatorul de telecomunicatii RomTelecom, in timp ce acesta este detinut de OTE - 54,01% si statul romån - 45,99%, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO