Business Hi-Tech

Euro-GSM: Achizitia Germanos de catre Cosmote ne va intari pozitia pe piata

15.05.2006, 00:00 45

Euro-GSM, unul dintre cei mai importanti retaileri de produse si servicii de telefonie mobila din Romania, spune ca nu-si va schimba strategia dupa ce principalul sau concurent, Germanos, a vandut 42% din actiuni operatorului de telefonie mobila Cosmote.

"Strategic, noi nu preconizam sa schimbam nimic. Ne asteptam insa ca, din schimbari externe, noua sa ni se intareasca pozitia. Piata de telecom este deosebit de dinamica si tot timpul se poate intampla ceva", a declarat pentru ZF Silvia Fodor, administrator Euro-GSM.

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Grecia a anuntat saptamana trecuta ca a semnat un acord de preluare a unei participatii de 42% la reteaua de magazine Germanos. Valoarea tranzactiei este estimata la aproximativ 1,58 miliarde de euro.

"Sunt cateva scenarii posibile, determinate in special de deciziile Vodafone de data aceasta. Mai exact, daca va continua sau nu parteneriatul cu Germanos. In alternativa in care Vodafone nu va dori continuarea parteneriatului in actualele conditii, Germanos va deveni o retea ca si cele ale operatorilor, diferita major de retailerii de produse", a explicat Silvia Fodor.

Fodor considera ca operatorul Cosmote nu ar avea nici un interes sa opreasca un parteneriat care aduce un volum mare de clienti in magazinele sale si ofera o sursa suplimentara de venituri. "Reteaua Germanos, in parteneriat cu Vodafone, este mult mai interesanta pentru planurile Cosmote in acest moment", considera administratorul Euro-GSM.

Pe de alta parte, Fodor este mai rezervata cand vine vorba despre o eventuala colaborare a Euro-GSM cu Vodafone. "Daca Vodafone va lua in calcul aceasta posibilitate, se poate indrepta spre orice dealer din Romania. Pentru 2006, noi avem contract de exclusivitate cu Orange. Am luat aceasta decizie in aprilie. Vom vedea ce ne va rezerva viitorul", a spus ea.

Euro-GSM a achizitionat la sfarsitul lunii martie Digital GSM, o retea de 23 de magazine specializate in comercializarea de servicii si produse pentru telefonia mobila, ajungand la 111 puncte de vanzare la nivel national. Oficialii companiei au declarat atunci ca achizitia se inscrie in strategia de a cumpara retele mai mici si ca, pe viitor, intentioneaza sa continue planurile de extindere. Compania a mai deschis un magazin la Sighisoara la inceputul acestei luni, ajungand astfel la 112 unitati.

Principalul concurent al Euro-GSM este Germanos. Anterior achizitiei realizate de Euro-GSM, cel mai mare lant de retail telecom din Romania era Germanos, cu 104 unitati.

Anul trecut, Euro-GSM a inregistrat o cifra de afaceri de peste 100 mil. euro, iar pentru anul in curs si-a propus dublarea cifrei de afaceri.

Euro-GSM a fost fondata in 1997, cand a deschis la Cluj-Napoca primul magazin specializat in telefonie mobila din Transilvania, avandu-i ca fondatori pe Silvia si Zsolt Fodor. In prezent, Euro-GSM are peste 450 de angajati si detine 25% din piata operatorului Orange si 10% din piata telecom din Romania, potrivit oficialilor companiei. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO