Business Hi-Tech

Flamingo Computers mai are putin si face afaceri de 100 mil. dolari pe an

21.02.2005, 00:00 27



Distribuitorul de echipament IT&C Flamingo Computers a atins anul trecut o cifra de afaceri de 95 de milioane de dolari (76,6 milioane de euro), in crestere cu 32% fata de 2003, a anuntat Dragos Simion, presedintele executiv al grupului.



Grupul Flamingo este format din diviziile Flamingo International, Flamingo Distribution Center si Flamingo Computers.



Cea mai mare parte a incasarilor a venit din afacerile realizate in Romania, respectiv 85 de milioane de dolari (68,5 milioane de euro), spune Dragos Simion. Oficialii companiei nu au facut public profitul realizat.



In 2003, Flamingo Computers obtinuse o cifra de afaceri de 1.300 de miliarde de lei (32,4 milioane de euro) si un profit net de 5,3 mld. lei (0,13 milioane de euro), conform informatiilor facute publice de Ministerul Finantelor. In acelasi timp, Flamingo International avea o cifra de afaceri de 1.700 de miliarde de lei (42,4 mil. euro) si un profit net de 88,4 miliarde de lei (2,2 milioane de euro). Informatiile despre Flamingo Distribution Center (FDC) nu sunt disponibile.



Flamingo are ca obiectiv atingerea unui nivel al cifrei de afaceri de 180 de milioane de dolari (133,8 mil. euro) in 2006, conform unei declaratii anterioare a lui Dragos Simion.



Grupul de firme Flamingo isi bazeaza afacerile pe cel mai mare lant de retail in domeniul IT&C de pe piata romaneasca. Compania are peste 80 de magazine in tara, in 41 de orase.



"In 2004 am vandut 60.000 de computere, reprezentand circa 25% din piata de PC-uri asamblate local, conform datelor partiale furnizate de analistii IDC", a declarat Dragos Simion.



Flamingo Distribution Center, divizia de distributie in Romania a grupului Flamingo, a reusit in 2004 sa isi intareasca pozitia detinuta pe segmentul Small & Medium Business (SMB) si Corporate, raportand o crestere a vanzarilor pe aceste segmente cu 50% fata de anul anterior, sustine responsabilul Flamingo.



FDC deserveste in prezent un numar de 1.500 de clienti activi si acopera intreg teritoriul tarii prin parteneri locali si prin cele patru puncte de vanzare regionale, fiecare beneficiind de personal si depozit dedicat. De asemenea, Flamingo a adus anul trecut tot mai multe echipamente "brand-name", sustinand conceptul de casa digitala (digital home).



"Dovada in acest sens o fac contractele strategice de parteneriat incheiate cu firme precum NEC, HP si LG", a precizat Dan Topala, presedintele Flamingo International. Divizia internationala a grupului a inceput expansiunea in afara granitelor in urma cu mai bine de cinci ani. In prezent, Flamingo International opereaza filiale in sapte tari: Bulgaria, Croatia, Serbia, Macedonia, Republica Moldova, Olanda si Ungaria.



Trebuie reamintit ca 2005 este un an special pentru grupul Flamingo. Divizia Flamingo Computers intentioneaza sa isi coteze actiunile la Bursa de Valori Bucuresti, pregatind pentru listare 20% din titlurile companiei. Compania spera sa atraga astfel intre 5 si 10 mil. $ (3,7-7,4 mil. euro).



Flamingo trece acum printr-un proces de audit, realizat de PriceWaterhouseCoopers, si care se va incheia peste cateva luni. Astfel, daca Flamingo nu va fi gata pentru listare in luna mai sau cel tarziu in iunie, se va astepta luna septembrie. In mod cert, pana la finalul lui 2005 compania va fi listata la BVB, sustin oficialii grupului.



Nu sunt excluse nici eventualele infuzii de capital provenind de la fondurile de investitii straine, insa deocamdata prioritara ramane listarea la BVB. Detaliile precise ale acestei operatiuni vor fi stabilite impreuna cu societatea de brokeraj care va intermedia tranzactia. Oficialii Flamingo spun ca exista mai multe scenarii privind necesarul de finantare al companiei, in functie de rezultatele concrete ale listarii.



Infiintata in anul 1994, Flamingo este detinuta in totalitate de romani. Presedintele grupului Flamingo este Dragos Daniel Cinca, care controleaza peste 90% din actiuni, restul de 10% fiind in posesia angajatilor companiei, toti cetateni romani.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO