Business Hi-Tech

Freescale: Continuam angajarile in Romania, dar dupa ce va trece criza

17.05.2009, 18:02 117

Compania americana Freescale Semiconductor, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori, care detine pe piata locala un centru de dezvoltare software cu peste 200 de angajati, intentioneaza sa isi continue recrutarile dupa revitalizarea economiei.

"Am incetinit planurile de recrutari pe parcursul anului trecut, pe masura ce unii clienti si-au amanat contractele. Avem insa proiecte in dezvoltare pe care am dori sa le acceleram cu ajutorul echipei de aici dupa ce economia isi revine, moment in care centrul din Romania va avea o crestere importanta", a declarat Rich Beyer, directorul executiv al Freescale.
"Am primit foarte multe cereri pentru produse dezvoltate in Romania", a completat Steve Wainwright, directorul general al Freescale EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Asia).
Compania avea aproximativ 130 de angajati pe piata locala in 2007, a crescut la 200 anul trecut, cand avea in plan recrutarea a inca 50 de oameni.
 
Contracte de milioane de dolari
Centrul de dezvoltare software Freescale din Bucuresti, care lucreaza exclusiv pentru compania-mama, este prezent pe piata de zece ani. Beyer spune ca importanta acestuia a crescut foarte mult in ultima perioada datorita clientilor Freescale care detin fabrici in Romania, precum Continental sau furnizorii Dacia/ Renault. Freescale lucreaza prin intermediul distribuitorilor Avnet, Arrow si Future Electronics. "Dupa ce am iesit de pe segmentul de dezvoltare pentru telefoane mobile, angajatii specializati au trecut in centrul software si isi aduc aportul la un numar important de proiecte. De altfel, clienti din China, Europa de Nord, din vestul Statelor Unite au fost foarte impresionati atunci cand au colaborat cu echipa romaneasca", a precizat Beyer.
Oficialul Freescale, care a preluat functia de CEO in urma cu an, a explicat ca in urma cu doua luni compania a castigat un contract foarte mare, dupa o prezentare sustinuta de angajatii din Romania.
"Fara acel impact, clientul, care se gandea la o solutie a competitorilor, ne-a spus ca nu am fi avut nicio sansa. De asemenea, saptamana trecuta am castigat un contract de sute de milioane de dolari, echipa de aici jucand si de data aceasta un rol important."
Media de varsta a angajatilor romani este de putin peste 30 de ani. Freescale Romania este condusa din 2006 de catre Adrian Purcarea, fost director general adjunct al Softwin (compania lui Florin Talpes).
 
Mizeaza pe crestere in 2009
Freescale a inregistrat, la nivel global, venituri de 840 mil. dolari (623 mil. euro) in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 11% mai putin decat in T4 2008. Cea mai mare parte a incasarilor au fost generate de vanzarile de microcontrollere si echipamente networking/ multimedia.
"Primul trimestru a fost peste asteptari. In ianuarie estimam o scadere de 15% fata de finele lui 2008. Nu sunt inca semne de crestere, dar situatia pare sa se fi stabilizat", a declarat Beyer.
El se asteapta la o revitalizare in a doua parte a anului, care ar putea aduce o crestere modesta. Anul trecut, compania a consemnat venituri de 5,2 mld. dolari (3,85 mld. euro), rezultate ce cuprind si veniturile diviziei pentru telefoane mobile, vanduta anul acesta.
Freescale Semiconductor Romania si-a inceput activitatea in iunie 2000 sub denumirea de Centrul de Dezvoltare Software Motorola, ca parte a sectorului de produse semiconductoare al Motorola, de care s-a desprins in aprilie 2004, devenind companie independenta.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO