Business Hi-Tech

Gianfranco Lanci, Lenovo: În doi ani de zile cele mai multe notebook-uri vor avea ecran tactil

În prezent diferenţa dintre un computer portabil obişnuit şi unul cu ecran tactil este de circa 100 de euro. Când va exista suficientă capacitate de producţie mă aştept ca ea să scadă la 75, poate chiar 30 de euro.

Gianfranco Lanci, şeful operaţiunilor din EMEA al Lenovo

Autor: Adrian Seceleanu

19.01.2013, 08:48 1405

Dacă în ultimii 30 de ani tastatura a fost interfaţa standard a utilizatorilor cu computerele, în următorii trei până la cinci ani aceasta ar putea fi înlocuită de ecranele sensibile la atingere, spune managerul care conduce afacerile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) ale celui de-al doilea producător de PC-uri din lume.

Computerele portabile cu ecran tactil şi care se pot roti în diferite unghiuri şi direcţii sau care se pot transforma la nevoie într-o tabletă vor deveni dintr-o curiozitate scumpă, destinată clienţilor cu venituri mari, un produs accesibil cu volume mari de vânzări, a declarat într-un interviu pentru ZF Gianfranco Lanci, şeful operaţiunilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) al Lenovo, al doilea mare producător de PC-uri din lume, cu afaceri anuale de peste 30 mld. dolari.

Dominaţia ecranelor tactile în faţa tastaturii va fi una dintre cele mai vizibile schimbări, a spus Lanci. "Tastatura a fost interfaţa standard pentru utilizatori în ultimii 30 de ani, dar acum ecranele tactile au început să crească foarte puternic, iar în următorii trei până la cinci ani este foarte posibil ca ecranele tactile să devină interfaţa standard a computerelor cu utilizatorii. Este ceva firesc. De exemplu, dacă ne uităm la tinerii de 10, 15 sau 20 de ani, pentru ei ecranele tactile sunt interfaţa naturală de a interacţiona cu un computer, în timp ce doar pentru generaţiile mai vechi tastatura este principala alegere", a spus managerul Lenovo.

"Cred că în doi ani de acum veţi vedea că la aproape toate computerele portabile, aproape toate echipamentele vor avea ecrane tactile. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, aceasta a fost evoluţia în industrie: preţurile vor scădea cu siguranţă."

În momentul de faţă grosul vânzărilor este însă reprezentat de computerele cu preţuri de 500-600 de dolari, în timp ce sistemele cu ecrane tactile au preţuri de pornire de la 600 de dolari în sus, iar cele care au şi un ecran care poate fi mişcat în diferite direcţii / unghiuri poate depăşi cu uşurinţă 1.400 de dolari. În România, spre exemplu, grosul vânzărilor este reprezentat de PC-urile portabile cu preţuri între 1.200 şi 2.000 de lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO