Business Hi-Tech

Grupul OTE a împrumutat 900 mil. euro de la bănci

Autor: Adrian Seceleanu

13.02.2011, 23:47 30

Grupul elen OTE, proprietarul companiilor locale Romtelecom,Cosmote şi Germanos, a obţinut un credit bancar de 900 de milioanede euro, care îi va permite să-şi rostogolească datoriile fără sămai apeleze la o nouă injecţie de bani lichizi din partea grupuluigerman Deutsche Telekom, scrie presa internaţională.

OTE va utiliza 600 de milioane de euro din facilitatea de creditpentru a refinanţa o emisiune de bonduri de 1,5 mld. euro careexpiră pe 14 februarie. "OTE intenţionează să tragă iniţial doar600 de milioane de euro pentru a refinanţa emisiunea de bonduri de1,5 miliarde de euro emisă în februarie 2008 şi care arematuritatea pe 14 februarie", a anunţat OTE.

Astfel, compania greacă nu va mai cere o nouă injecţie de cashde la Deutsche Telekom, care deţine 30% din OTE şi care a investitdeja 4 miliarde de euro în grupul de comunicaţii cu sediul laAtena.

"Accesul continuu al OTE la finanţări externe dovedeşte căgrupul poate continua să se finanţeze singur", a declarat MichaelTsamaz, directorul executiv al OTE.

Aceasta este cea mai mare facilitate de credit acordată uneicompanii elene însă analiştii cred că grupul telecom ar putea aveanevoie şi de alţi bani. "În ciuda acestui succes, OTE ar puteaavea nevoie să împrumute alte 300 de milioane de euro, care arputea veni de pe piaţă, din rezervele de cash sau de lacompania-mamă, Deutsche Telekom", a comentat NektariosPapagiannakopoulos, analist la Eurobank EFG Equities, potrivit WallStreet Journal.

"Există cash în interiorul grupului OTE, dar acesta estedistribuit între mai multe companii, cum sunt Romtelecom şiCosmote, de unde ar putea fi concentrat", a adăugat el.

OTE a obţinut acest credit în ciuda profitului în scădere dinGrecia şi România, cele mai mari două pieţe ale companiei - undeguvernele celor două ţări au impus programe severe de austeritate,scrie Reuters. Facilitatea de credit de 900 mil. euro arematuritatea peste doi ani şi poate fi extinsă pentru încă un an.Marja stabilită pentru facilitatea de credit a fost stabilită la500 de puncte de bază peste Euribor. Coordonatorul global alemisiunii de bonduri a fost banca elenă EFG Eurobank.

Un număr total de 16 bănci au luat parte la împrumut, incluzândBank of America, Merrill Lynch, Citi şi Deutsche Bank, potrivitdatelor Eurobank. În consorţiu sunt 8 bănci elene şi 8 bănciinternaţionale. Băncile internaţionale au oferit 57% din cei 900mil. euro. Refinanţarea emisiunii de bonduri deschide, teoretic,calea spre reluarea discuţiilor dintre grupul OTE, acţionarul săuDeutsche Telekom şi guvernul de la Bucureşti în ceea ce priveştepachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom.

Grupul elen OTE a anunţat că va lua până în martie 2011 odecizie în legătură cu propunerea statului român de a achiziţionaîntreg pachetul de acţiuni al Romtelecom. OTE deţine în prezent 54%din Romtelecom, în timp ce diferenţa de 46% e în proprietateastatului.

Compania Romtelecom este numărul unu pe telefonie fixă, număruldoi pe servicii de internet fix şi numărul trei pe piaţa deservicii TV din România. Romtelecom are venituri anuale de aproape800 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO