Business Hi-Tech

Guvernul britanic vrea să înlocuiască Windows cu softuri gratuite

Guvernul britanic vrea să înlocuiască Windows cu softuri gratuite

În plină criză financiară, înlocuirea softurilor cu licenţă contra cost este văzută ca o alternativă pentru eficientizarea cheltuielilor

11.07.2010, 23:10 23

În cÂutarea de soluţii pentru reducerea cheltuielilor, oficialiiguvernului Marii Britanii au propus înlocuirea softurilor contracost, precum Windows, cu cele open source, care sunt gratuite,relatează Bloomberg.
Premierul britanic David Cameron le-a cerut luna trecută celor600.000 de angajaţi din administraţia centrală să găsească soluţiipentru economisirea banilor publici, întrucât Guvernul încearcă săreducă deficitul bugetar record al ţării, de peste 11% din PIB.Ministrul de finanţe, George Osborne, a publicat săptămâna trecutăcâteva din cele peste 56.000 de propuneri primite, care includrenunţarea la Windows, sistem de operare dezvoltat de Microsoft,cel mai mare producător de software din lume, stingereailuminatului în birouri sau centralizarea achiziţiilor de produsede papetărie. Osborne susţine că era de acord cu înlocuireasofturilor contra cost cu variante gratuite încă dinainte de 6 mai,când Partidul Conservator, din care face parte, a venit la putere."Trebuie să urmăm exemplul companiilor din întreaga lume şi săprofităm de tehnologia gratuită", a scris el într-un articolpublicat anul trecut în presa britanică. Oficialul a declarat că vacere şi populaţiei să trimită propuneri asemănătoare.
Softurile open source, precum suita de aplicaţii OpenOffice,sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, sunt alternativegratuite la Windows şi Office, ale Microsoft. Susţinute de companiica Sun (Oracle) şi IBM, sistemele de operare bazate pe Linux auavansat puternic în ultimii ani din punct de vedere alperformanţelor şi interfeţei grafice, utilizarea lor fiindasemănătoare Windows.
Potrivit presei internaţionale, această decizie nu ar fi o noutate,având în vedere că în 2003, guvernul britanic a încheiat un acordcu Sun, producător de servere şi software open source, pentruînlocuirea treptată a programelor contra cost folosite înadministraţia publică cu cele ale companiei. De asemenea,administraţia Statelor Unite a dezvoltat site-uri pe platforme opensource.
În plină criză financiară, înlocuirea softurilor cu licenţă contracost este văzută ca o alternativă pentru eficientizareacheltuielilor. Luna trecută, comisarul european pentru agendădigitală, Neelie Kroes, a cerut administraţiilor publice din cadrulUE să folosească softuri gratuite, numindu-le pe cele contra cost"o risipă de bani".
"Aceste softuri reprezintă risipirea banilor publici, pe carestatele europene nu şi-o permit", a declarat Kroes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO