Business Hi-Tech

Hewlett-Packard: IT a murit! Traiasca BT!

30.04.2007, 15:17 25

Producatorul american de hardware si software Hewlett-Packard (HP) a lansat NeoView, un nou "super creier tehnologic" pentru afaceri, prilej cu care rebrandeaza industria tehnologiei informatiei (IT), propunand termenul de business technology (BT).
Justificarea pentru inlocuirea sintagmei IT cu BT: informatica aplicata in business a depasit stadiul de simplu suport pentru afaceri, devenind un important instrument de crestere si dezvoltare a companiei, " un motor" al businessului.
In fata a catorva mii de parteneri si clienti HP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), Ann Livermore, presedinte executiv al HP, a adus inca un argument in favoarea inlocuirii termenului de IT cu BT: in 1960 cuvantul de baza care descria prezenta computerului in companie era " data processing", inlocuit apoi in anii '80 cu termenul de "management information systems". Este natural ca si conceptul de "information technology", care dateaza din anii 1990, sa devina astazi depasit pentru ca nu mai exprima realitatea de fapt din economie. Sintagma cea mai potrivita astazi este "business tehnology", a conchis Livermore.
Un studiu international efectuat de HP arata ca 99% dintre directorii executivi (CEO) si 86 % dintre directorii tehnici (CIO) sunt de acord ca tehnologia informatiei este un element esential pentru succesul si dezvoltarea puternica a afacerilor lor. Totusi numai 43% dintre CEO si doar 38% dintre CIO spun ca elementul IT este luat in considerare de prima data cand se fac draft-urile de strategie de dezvoltare a companiei.
Dincolo de teorie, HP a anuntat cu prilejul acestui eveniment lansarea unei noi platforme de management, NeoView, care integreaza componente software, hardware si de servicii pe baza conceptului de business intelligence (BI). Faptul ca HP este capabila sa ofere atat solutii informatice pentru afaceri cat si partea de hardware necesara este o tendinta normala astazi, pentru ca a lucra cu un singur furnizor pentru tot ce inseamna infrastructura IT a companiei duce la economii importante in investitie, au explicat oficiali ai gigantului american.
Pentru a realiza NeoView, HP a colaborat cu importanti producatori mondiali de solutii software pentru afaceri.
In esenta, NeoView este un "depozit" in care sunt adunate si prelucrate toate informatiile economice ale unei companii. Rezultatele (concluziile) prelucrarii acestui urias volum de date permit managementului si marketingului sa ia cele mai potrivite decizii, in conditiile in care "oamenii de afaceri au din ce in ce mai putin timp sa analizeze avalansa de date din companie", dupa cum afirma un alt oficial HP.
NeoView administreaza si prelucreaza informatiile de business 24 de ore din 24 , sapte zile din sapte, iar unul dintre clientii importanti ai platformei este chiar HP, au mai spus reprezentantii companiei.
NeoView promite sa fie un instrument esential pe care HP il ofera top managerilor pentru reducerea costurilor, reducerea riscurilor si accelerarea cresterii, performante posibile datorita faptului ca deciziile manageriale pot fi luate pe baza unor informatii corect prelucrate.
HP a investit resurse semnificative in aceasta platforma de business si spera ca rezultatele sa se reflecte la fel de semnificativ in cresterea veniturilor anuale. Nu este o sarcina usoara, avand in vedere ca, desi este conform IDC principalul furnizor mondial de servere BI, HP trebuie sa faca fata unei competitii acerbe din partea Oracle, IBM, Microsoft care au deja afaceri de miliarde de dolari pe piata de data warehouse si business intelligence si o semnificativa baza de clienti.

Victor Kapra - Berlin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO