Business Hi-Tech

In era digitala, echipamentele fara fir raman totusi legate de priza

21.06.2005, 18:42 19

In plina era digitala, cand echipamentele devin din ce in mai portabile, iar oamenii se elibereaza de fire, un singur obstacol ameninta libertatea de calatorie: viata scurta a bateriilor care obliga utilizatorul sa ramana cat mai aproape de banala priza, scrie The Washington Post.

Echipamente sofisticate, cu ecrane color de mare rezolutie, cu puterea de procesare a unui computer personal si functii multimedia, cer din ce in ce mai mult de la baterie, iar viata acesteia se scurteaza continuu, fara sa mai punem la socoteala uzura, pana ce proprietarul ajunge sa se simta frustrat, spun specialistii in domeniu.

De exemplu, utilizatorii de laptop-uri, care resimt nevoia sa fie tot tipul online si in legatura cu biroul si partenerii de afaceri, au ajuns sa fie adevarati maestri in arta descoperirii celei mai apropiate prize, scrie cotidianul american.

"De obicei imi reincarc laptop-ul la fiecare doua ore. Apoi lucrez un pic si incepe iar sa "planga" ca nu mai are baterie... Este extrem de stresant", a povestit un specialist in vanzari. El spune ca e simplu sa descoperi priza salvatoare: de obicei este intr-unul din colturile salii de conferinte, undeva in marginea salii de asteptare din aeroport si asa mai departe.

"Deseori, stau pe podea in aeroport, pentru ca prizele sunt montate extrem de jos", a povestit el. In timp, astfel de oameni ajung sa se ciocneasca, uneori iscandu-se si mici certuri - de exemplu: cine a ajuns primul la priza si cine are mai mare nevoie de ea.

Mai mult, exista profesionisti si oameni de afaceri care iau dupa ei in deplasari - pe langa incarcatoarele de rigoare - si un bagaj special plin cu baterii deja incarcate, care pot fi folosite pentru a prelungi la nevoie lucrul "fara prize". "In medie, calatorii au in geanta mai bine de cinci produse diferite de alimentare cu energie", spun cercetatorii pietei.

Problemele bateriilor au dus la crearea unor noi obiceiuri in viata moderna, spune Washington Post. Astfel, utilizatorii de astfel de echipamente s-au obisnuit sa le puna la incarcat de cu seara, pentru a le avea functionale dimineata. Sunt deja mai mult decat triplu-stechere, adevarate prelungitoare cu mai mult de patru locatii, spun specialistii. Telefonul mobil are firul sau, echipamentele de buzunar intra in suportul special, laptopul are incarcatorul sau, camera digitala si playerul de muzica resimt si ele nevoia de energie. "Omul modern nu mai are loc la priza pentru veioza de langa pat", spun oamenii din industrie citati de cotidianul american.

Femeile folosesc in acest sens priza de la bucatarie, spun specialistii americani. Astfel, in cazul lor nu sufera veioza, ci filtrul de cafea si prajitorul de paine, spun analistii CreditSights. "Bateria este cel mai important element al industriei de electronice si totusi nimeni nu vorbeste despre ea", a precizat un analist al companiei americane.

De-a lungul timpului au existat si multe probleme cu bateriile - cazuri in care telefoane mobile au explodat - playere de muzica ale caror baterii nu pot fi schimbate cand se epuizeaza, etc.

Cu toate acestea, bateriile continua sa evolueze. Intel, Palm, Motorola, gigntii industriei, incearca sa impulsioneze crearea de noi generatii de baterii. Mai mult, specialistii in investitii cu grad ridicat de risc (ventures) au inceput sa investeasca in companii start up care promit baterii mai rezistente. Iar problema cea mai mare a industriei este nevoia de micsorare a dimensiunilor echipamentelor. Intel promite ca in 2008 vom avea laptopuri capabile sa lucreze opt ore fara alta alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO