Business Hi-Tech

Informatii de peste 100 GB stocate pe un notebook

24.08.2001, 00:00 15



Hard-discurile cu care sunt echipate organizatoarele personale vor putea stoca, foarte curand, mai multe date. Inginerii companiei Fujitsu sustin ca au dezvoltat o tehnologie noua care permite stocarea a peste 100 gigabiti de date pe un inci patrat (6,45 cmp) al unui hard-disc.

Aceasta tehnologie, nou record in materie de stocare, va permite lansarea pe piata, in cursul anului viitor a unor modele de organizatoare personale pe care sa incapa un volum de informatii de 100 GB.

Capacitatea de stocare de 106 gigabiti pe inci patrat este net superioara celei existente si utilizate in prezent la fabricarea notebook-urilor. Ultimele cifre record au fost anuntate de companiile Seagate si Toshiba si se ridica la numai 27,5 Gb, respectiv 32,6 Gb pe inci patrat.

Pentru atingerea unei densitati atat de mari, Fujitsu a dezvoltat un nou mediu de stocare format din doua platane separate printr-un foarte subtire strat de material nemagnetic, in acest caz fiind utilizat ruteniul.

Tehnologia, denumita de cei de la Fujitsu, SF Media permite astfel stocarea unui volum de date de trei ori mai mare decat era posibil pana acum, a declarat Minoru Sekiguchi, purtator de cuvant al companiei.

Pentru ca noua tehnologie sa fie utilizata, inginerii de la Fujitsu au trebuit sa conceapa si un cap de hard-disc care sa stie sa scrie si sa citeasca date din spatii mai mici.

O tehnologie similara a fost anuntata mai demult si de compania IBM dar deocamdata aceasta nu va fi disponibila pe piata decat cel mai devreme in 2003.

Spre deosebire, oficialii de la Fujitsu au anuntat ca SF Media va fi incorporata in produse comerciale in primul sau, cel tarziu, al doilea trimestru al anului viitor. Mai mult, inginerii companiei s-au apucat deja sa studieze posibilitatea sporirii densitatii dincolo de 300 Gb pe inci patrat.

Noua tehnologie ofera un avans bun companiei Fujitsu in fata concurentilor de pe piata hard-discurilor cum ar fi Seagate, Maxtor si IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO