Business Hi-Tech

Informatizarea societatii romanesti ia startul in mai

20.03.2001, 00:00 13



Strategia Guvernului de informatizare a societatii romanesti se va transpune in practica incepand de la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai cand va fi finalizat primului portal-centru de comert electronic "adevarat", a declarat ieri Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informationale.

In cadrul intalnirii cu presa care a precedat conferinta de astazi "Noua economie - O sansa pentru Romania", organizata la Hotel Mariott in colaborare de companiile Oracle si Arthur Andersen, ministrul Nica a mai precizat ca "absenta comertului electronic si a sectorului e-business nu poate avea decat repercusiuni foarte severe asupra economiei romanesti si a agentilor economici din tara".

Strategia Guvernului privind informatizarea societatii romanesti mai include introducerea de calculatoare si conexiuni Internet in scoli, proiect care va debuta si el din luna mai.

"Procesul de tehnologizare va viza in primul rand zonele defavorizate, inclusiv cele rurale. Vom conecta la Internet chiar si regiunile unde nu se prinde nici un post de televiziune", a mai spus ministrul Nica.

Romania va fi printre primele zece tari din Europa care vor avea o legislatie completa in domeniul e-business, a tinut sa precizeze ministrul adaugand ca implementarea semnaturii electronice este foarte probabil sa fie realizata nu mai tarziu de lunile aprilie-mai.

Potrivit aprecierii ministrului Nica, costurile implementarii acestui nou concept nu vor fi foarte mari pentru ca semnatura electronica va fi utilizata la scara larga.

In proiectul de informatizare si tehnologizare a societatii, Guvernul va investi maximum 300.000 de dolari, costul etapei pilot, care include crearea si darea in functiune a centrului de comert electronic, putandu-se ridica la 100.000 de dolari.

Companiile interesate pot sa participe si ele la dezvoltarea proiectului de informatizare. Doritorii vor fi selectionati in principal in functie de disponibilitatile financiare.

In procedura de urgenta se afla si adoptarea unor reglementari privind regimul de plati si transferuri electronice bancare.

Daca va fi nevoie va fi desemnat un organism care sa se ocupe de administrarea noului sistem. Dezvoltarea rapida a societatii si economiei nu este posibila fara modificarea acestuia, mai este de parere Nica.

"Este pentru prima data cand Guvernul isi exprima clar strategia de creare a societatii informationale in Romania si este pentru prima data cand aceste initiative au sanse de reusita", a comentat atefan Cojanu, director general al Oracle Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO